Priserna ökar - men pensionerna sjunker

Publicerad

Alliansregeringen presenterade nyligen sin 16:e budget. Och för 16:e gången så betalar en pensionär fortfarande högre skatt än en löntagare. Detta trots att pensionärer ofta har lägre inkomst än löntagare och trots att vi har sett våra pensioner sänkas tre gånger de senaste fem åren. Dessutom är det brukligt i OECD-länderna att beskatta pension betydligt lägre än förvärvsinkomst. Sverige är tyvärr det stora undantaget.

Många äldre lever med knappa marginaler. Sedan 2010 har pensionerna sänkts tre gånger när bromsen slagit till, senast nu i år. Bara för 2014 beräknas ett pensionärshushåll ha 500 kronor mindre varje månad, detta samtidigt som lönerna ökar - liksom priserna. Pensionärerna får allt mindre i plånboken samtidigt som priset på ett paket mjölk blir snäppet dyrare. Och till råga på allt så betalar svenska pensionärer högre skatt än en löntagare med samma inkomst.


En pensionär med 12 000 kronor i månaden betalar i snitt 284 kronor mer i skatt varje månad än en löntagare med samma inkomst, det blir 3 408 kronor mer i skatt per år för pensionären.

Faktum är att i OECD-länderna är skatten på pension i genomsnitt 10 procentenheter lägre än skatten på lön. Sverige sticker ut som det land i OECD där en pensionär betalar högst skatt på samma inkomst som en löntagare. Och då är det dessutom långt ifrån alla pensionärer runtom i västvärlden som drabbats av sänkta pensioner tre gånger på fem år. Vilket alltså har skett i Sverige.

Trots det valde regeringen att inte prioritera några förstärkningar av pensionärernas ekonomi i sin vårbudget, medan Socialdemokraterna presenterat en mindre och otillräcklig skattesänkning på pension och har i alla fall noterat oss pensionärer. Vi i SPF undrar varför alliansen inte prioriterat pensionärernas ekonomi mot denna bakgrund?


Vi pensionärer är den största väljargruppen inför årets val, drygt var fjärde väljare är pensionär. De etablerade partierna verkar leva i villfarelsen att äldre inte är rörliga väljare. Det kan därför vara värt att påminna om att enligt en Sifo-undersökning kan 4 av 10 väljare som är 65 år och äldre tänka sig att byta parti på grund av skatte- och pensionsfrågan.

Pensionärernas inkomster halkar efter betydligt. Pensionssystemet är underfinansierat vilket gör att pensionerna sänkts gång på gång, och inga konkreta lösningar på detta har presenterats. Efter 16 budgetar betalar pensionärer fortfarande högre skatt än löntagare med samma inkomst. Anser man från alliansen att detta är rätt och rättvist, eller har vi några besked att vänta?


Karl Erik Olsson

Ordförande Sveriges Pensionärsförbund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER