Piratpartiet stöttar mobbare

Publicerad
Uppdaterad
Mobbning, trakasserier, ryktesspridning och förtal har förekommit i alla tider. Den stora skillnaden ligger förstås i att det numera finns fler sätt att kommunicera på, som gör att det som händer sprids med ljusets hastighet!
Redan 2005 rapporterade BRIS om en stor ökning av trakasserier via Internet, och med datorer och mobiler är det en mobbning som kan bedrivas 24 timmar om dygnet.

De omtalade händelserna
i Bjästa har flera dimensioner, där våldtäkt är något som aldrig ska accepteras, ej heller hur man hanterat händelserna i övrigt. Också den tragiska händelsen i Lands-krona där en äldre kvinna avled efter ett bråk på en parkeringsplats, har lett till upprörda känslor på Facebook och andra forum på nätet.
Att "skriva av sig" sina känslor uppmuntras ibland av terapeutiska skäl - men att göra det på nätet så tusentals människor kan läsa det och hetsa fram hämndaktioner kan knappast ha en läkande effekt.

Integritet är ett ord
som används lite nu och då som en intäkt för att var och en ska få göra eller vara som den vill, men det är inte den egentliga innebörden. Varje människa har ett eget värde för att man är den man är, och att ha integritet innebär att vara en hel människa och få respekt för det - också i den personliga sfären.

Piratpartiet har ofta
sin egen tolkning av vad som är integritetskränkande och inte. Men hur ser man på att det förekommer mobbning på nätet, genom SMS, MMS och så vidare? Hur ska drabbade människor få slippa sådant, om allt släpps helt vind för våg?
Det finns ännu inga tecken på att vi blir goda människor bara för att vi sitter vid en dator.

"Värnet om den enskildes privatliv är lagfäst i Sveriges grundlag" och "Staten skall endast vid en konkret brottsmisstanke ha rätt att samla bevis och utföra övervakning av sina invånare. Staten skall i alla övriga fall utgå från att dess medborgare är oskyldiga och lämna dem ifred", står det i Piratpartiets principprogram.
Problemet är att man silar statens mygg, men sväljer alla andra aktörers kameler.

Att företag som Google
samlar in mängder av information om oss alla, i en omfattning som vida överstiger statens övervakning, klagar Piratpartiet aldrig på.
När Microsoft planerar kombinera gatuvy med direktströmmande video från vilken privatperson som helst, så möjliggörs övervakning på en nivå som får Orwell att framstå som en optimist. Piratpartiet förblir tyst.

Det största problemet
med en genomdatoriserad tillvaro är inte storebror, utan lillebror. Sannolikheten att någon skall råka illa ut på grund av statens övervakning är i dagsläget liten. Sannolikheten att någon skall drabbas av obetänkta eller elaka handlingar, från "vänner" med en mobil- telefon i fickan, är mångdubbelt större.

Penilla Gunther
Penilla Gunther är riksdagsledamot (KD), för Västra Götalands norra valkrets.
GT:s ledarredaktion

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER