Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Öronmärk pengarna till äldreomsorgen!

Våra äldre måste få en god omvårdnad. Foto: COLOURBOX

I valrörelsen 2010 utfärdade Socialdemokraterna ett antal vallöften. Ett av dessa rörde äldreomsorgen i Göteborg. Löftet var ett kvalitetslyft inom äldreomsorgen och att Göteborg genom detta ska vara bäst bland storstäderna i nationella utvärderingar. Undersökningar visar att vallöftet ännu inte är uppfyllt.

Äldreomsorgen i Göteborg har stora kvalitetsbrister, vilket vi är de första att beklaga.

Äldreboenden läggs ner i stor omfattning samtidigt som äldre hinner avlida i väntan på en plats på ett äldreboende. Dessutom går inte alla pengar till äldreomsorgen som kommunfullmäktige har beslutat. Vi moderater vill stoppa nedläggning av äldreboenden och öronmärka pengarna till äldreomsorgen, så att vi kan säkerställa kvaliteten.

I SKL:s mätning "Öppna jämförelser - vård och omsorg av äldre" 2012 placerade sig hemtjänsten i Göteborg på plats 268 av landets 290 kommuner när det gäller frågan om man tar hänsyn till åsikter och önskemål. Jämfört med Stockholm på plats 212 och Malmö på plats 273.

När det gäller de äldres bedömning av omsorgen i sin helhet hamnar Göteborg på plats 273 när det gäller hemtjänst och på plats 185 när det gäller särskilt boende. Stockholm får placering 265 respektive 196 när det gäller hemtjänst och särskilt boende. Malmö får placering 271 respektive 129 när det gäller hemtjänst och särskilt boende.

Äldreboendena minskar med närmare 100 platser om året och sedan 2010 är det 221 färre platser och samtidigt fattas det nya beslut om nerläggningar. De rödgröna i stadsdelsnämnden Centrum planerar att lägga ner 41 platser.

Vi tycker att det är en skrämmande utveckling med tanke på att runt 150 personer i staden väntar på en plats och att det i snitt årligen avlider 12-15 personer, i väntan på ett äldreboende.

En förklaring till den otillräckliga kvaliteten, är att de rödgröna lägger ner platser och låter äldre vänta är att de inte låter pengarna gå till just äldreomsorgen. Det är endast stadsdelen Angered som använder sina pengar fullt ut till äldreomsorgen, som kommunfullmäktige har beslutat om. De övriga stadsdelarna använder äldreomsorgen som en budgetregulator.

Vi menar att pengarna till äldreomsorgen måste öronmärkas. Med en öronmärkning som Moderaterna och alliansen föreslår hade äldreomsorgen varit garanterade 300 miljoner mer till äldreomsorgen.


Peter Hermansson, 1:e vice ordförande (M), SDN Centrum.


Maria Rydén, kommunalråd (M).