Öppet brev till landets alla kommunpolitiker

Publicerad

Lagen om stöd och service (LSS) infördes för att människor med funktionshinder ska få möjlighet att leva så fritt och självständigt som möjligt. LSS är helt unik i världen, och många tittar på Sverige med beundran tack vare denna lagstiftning. Vi ska vara stolta över detta!

Lagen måste vara flexibel. Vad som ingår i exempelvis "goda levnadsvillkor" är ju olika för olika människor, och det är helt naturligt. Det är därför oerhört allvarligt att flexibiliteten utnyttjas för att neka enskilda det de lagligen har rätt till och behöver.

 

"Kalla fakta" avslöjade i söndags att många kommuner anlitar KommunLex AB. De klipp som visas i programmet innehåller oacceptabla citat som ger uttryck för en hemsk människosyn.

Det är inte lagen som har förändrats, utan den tolkas olika. Risken är stor att enskilda hand- läggare och kommuner på egen hand urholkar lagen, som är tydlig med att ekonomin inte ska styra vem som har rätt till ett värdigt liv.

Vi som skriver detta har båda lång erfarenhet av LSS. Maja har arbetat som assistanssamordnare i tio år. På senare år läggs allt mer tid på att överklaga beslut, lära brukare hur handläggarna tänker och diskutera hur man ska uttrycka sig för att kommunens handläggare ska förstå ens behov.

David föddes med ett gravt funktionshinder som gjorde att armar och ben var i stort sett förlamade.

 

Han är berättigad till personlig assistans genom LSS och har tack vare sina assistenter haft möjlighet att plugga, tävla och arbeta. I dag är David kommunalråd i Göteborg och andre vice parti-ledare för Kristdemokraterna. Det hade inte varit möjligt utan LSS.

Avslöjandena i söndagens "Kalla fakta" visar att det finns kommuner som beter sig på ett oacceptabelt sätt. Det är människorna i organisationer som avgör vad som är bra. Deras värderingar är avgörande för kvaliteten i välfärden.

Vi menar att det krävs ett omfattande värdegrundsarbete i alla delar av välfärden. Såväl kommuner som företag kan göra fel. Värde- grund är viktigt, oavsett vilken verksamhet det handlar om.

 

Nu kräver vi en genomlysning i alla kommuner kring vilka konsulter som används och varför. Det är oacceptabelt att kommuner runtom i Sverige urholkar en rättighetslag som vi ska vara jättestolta över.

Livskvalitet får inte diskuteras ur ett kostnadsperspektiv. Sveriges kommunpolitiker måste bli bättre, för det vi nu sett är helt enkelt inte acceptabelt!

 

DAVID LEGA

Kommunalråd i Göteborg och andre vice partiledare för Kristdemokraterna

MAJA KOPPFELDT

Ägare Livsanda Assistans AB samt kristdemokrat

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER