Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Onödigt lång väntan för Göteborgs kvinnor

Lång väntetid. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Ania Johansson praktiserar på GT:s ledarsida genom Liberala Skrivarakademin. Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Personalbrist och slarvfel är orimliga anledningar till att kvinnorna i Göteborg måste vänta oacceptabelt länge på svar om cellprover.

Tålmodighet är knappast den moderna människans främsta kännetecken. En nära nog total tillgänglighet blandat med möjligheten att få ens diverse impulser bekräftade med en knapptrycknings avstånd har i grunden förändrat vårt perspektiv på vad som är acceptabel väntetid. Men fortfarande finns det saker vi får finna oss i att vänta på. Väntan på svar efter medicinska provtagningar är en sådan.  

 

De senaste fyra åren har det blivit allt vanligare med förseningar med att leverera provsvar på cellprov gällande cellförändringar i livmoderhalsen. Värst är det i Göteborg, rapporterade Sveriges Radio nyligen (16/5).

 

Medan den rekommenderade väntetiden på att få svar är 28 dagar får kvinnor i Göteborg nu genomlida en medelsvarstid om 80 dagar. Tusentals kvinnor tvingas därmed gå oroliga i flera månader. Det är för länge – och det är helt onödigt.

 

Den som går på sina cellprovskontroller minskar risken att dö i livmoderhalscancer med hela 90 procent. Med väldigt effektiva och enkla medel borde det därmed vara en självklarhet för alla kvinnor att testa sig. Därför sänktes tröskeln för att gå på screeningen 2017 då regeringen slopade avgiften för provet i hela landet. Förändringen var en lättnad för hundratusentals kvinnor – i alla fall de som får svar inom rimlig tid. Eller som får svar överhuvudtaget.

 – Rent generellt brukar inte kvinnor få vänta ett halvår på svar. Vi kollar systemet dagligen hur det ligger till. Ibland upptäcker vi tyvärr prover som fallit mellan stolarna, enligt Sofia Tedelind, enhetschef på Cytologlaboratoriet på Sahlgrenska (GP 23/10-18).

 

Försök till bättring har gjorts. På grund av den ansträngda personalsitutionen beslutade Sahlgrenska att till det gångna årsskiftet skicka över 40 procent av proven till virusdiagnostiken i stället för avlastning. 

 

Tyvärr har det inte hjälpt ett smack. Nu dröjer provsvaren onödigt och olidligt länge.

 

Förutom att provsvaren dröjer samt att vissa prov ”fallit mellan stolarna” har det även uppstått problem med att cellprov gjorts med mindre noggrannhet och därför har fått göras om. Det är slarvfel som inte går att tolerera när kvinnor får bära oro och ångest för längre tider.

 

Förvisso dras regionen med rejäla underskott, som tydliggjordes än en gång under regionfullmäktige som hölls under onsdagen. I koncernrapporten för mars månad presenterades en prognos om underskott på över 400 miljoner kronor vid årets slut, 818 miljoner kronor ifrån det budgeterade resultatet. Men värst är det att hälso- och sjukvården inte kommer att nå sitt mål: ”En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenheter, [kommer] inte att nås under 2019, även om mycket arbete pågår i den riktningen.”

 

I fallet med förlängda provsvar är det kvinnornas hälsa som riskerar få betala priset för en organisation som inte levererar på rimliga förväntningar.

 

Personalbristen är en av de största bakomliggande orsakerna till att kvinnor har fått vänta för länge på sina cellprover. Snart är det sommarsemester även för personalen inom sjukvården. Det är enkel matematik att räkna ut att den här sommaren inte bara kommer att bjuda på solsken.

 

Kvinnorna i Västra Götalandsregionen ska inte behöva tillbringa sommaren med en orosklump i magen.

 

Ania Johansson praktiserar på GT:s ledarsida genom Liberala Skrivarakademin