Oliberalt att rösta nej till femkrogar

Att värna individens frihet och skydda själv-bestämmandet är ledord som ofta nämns med stolthet i FP-sammanhang. Därför är det rätt att Folkpartiet nu går i strid med förslaget om att helt stänga ner Göteborgs nattklubbar klockan tre.

Att en av våra ledamöter - Lennart Duell (FP) - däremot väljer att ställa sig på andra sidan och förespråka en stängning är svårbegripligt.

I de flesta partigrupper finns splittrande åsikter. S har ännu inte bestämt om fri röstning eller partipiska ska råda. MP har framstående motståndare mot trestängning i samma grupp som aktivt försöker driva igenom den. Detta innebär att frågan verkligen kommer avgöras genom omröstning. Vad varje ledamot väljer att lägga sin röst har betydelse.

Att Lennart Duell då, inför omröstningen, förklarat sig stå på majoritetens sida utan vare sig större argumentation eller förklaring är beklagligt.

Det får inte bli så, att det var en folkpartist som till sist blev den som la den avgörande rösten. Att gå till val på att vara liberal förpliktigar. Det gäller Duell såväl som alla andra folkpartister.

Att stänga klubbar vid tre är i sig inte den stora frågan för liberaler i valet 2012. Det handlar om principer. Vem ska bestämma över ditt nattliv är det du eller politiker?


Huvudargumentet för en stängning är att det skulle motverka våld och stök på Avenyn nattetid. Men konsekvensen lär bli en annan. När klubbarna stänger och festsugna ungdomar vill fortsätta kvällen - kommer de också göra det. De kommer troligt vis röra sig mot svartklubbar som givetvis inte är över-vakade av legitimerade vakter eller polis.

Alkoholen kommer troligtvis vara smugglad och ej skattad. Det blir noll insyn, sämre säkerhet, uteblivna skattekronor. Personalen kommer inte vara utbildad och ålderskontroll helt frånvarande.

På svartklubbar finns inget incitament att utesluta någon speciell ålderskategori. Det blir enklare för omyndiga att komma in på svart- klubbarna. Dessutom är alkoholen betydligt billigare på svartklubbar.


Att stänga ner en hel stads nattliv på grund av den minoritet som faktiskt bråkar är också en form av kollektiv bestraffning.  En majoritet av alla krog- och klubbesökare klarar utan problem roa sig även klockan fyra på morgonen utan bråk. Politiken kan besluta när klubben ska stänga - men inte när festen är slut.

Det finns problem med dagens nattliv, men de kommer ej rättas till genom förbud och stängning. Det borde en annars klok liberal som Lennart Duell inse.


Adam Cwejman

Förbundsordförande i Liberala ungdomsförbundet

Jonatan Macznik

Förbundsstyrelseledamot