Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny lag kan stoppa mobbning på jobbet

MOBBAS PÅ JOBBET. En majoritet av de som anmäler mobbning är kvinnor, och inte sällan är det chefer som mobbar. Att facken vill intensifiera kampen mot mobbningen är viktigt och måste stöttas av arbetsgivare och politiker. <br>Foto: Colourbox

År 2010 begick trebarnspappan Lasse Persson, 53, självmord efter att ha mobbats på sin kommunala arbetsplats i Krokom. Tidigare i år dömdes två av hans dåvarande chefer av tingsrätten för arbetsmiljöbrott.

Fallet är tragiskt för alla inblandade parter, främst givetvis för Lasse Persson och hans familj. Men det har haft något gott med sig: arbetsplatsmobbning har lyfts fram i ljuset, och de krav på en ny lagstiftning som ställts av fackförbunden TCO, LO och Saco aktualiserades.

Varje år anmäls mellan 650 och 700 fall av vad som kallas "kränkande särbehandling " till Arbetsmiljöverket, men förra året steg siffran till närmare 900.

Majoriteten av anmälarna är kvinnor. Men arbetsplatsmobbning är något som många drabbade inte eller sällan talar högt om, varför mörkertalet säkerligen är högt. Arbetsmiljöverket räknar med att så många som 425 000 människor känner sig mobbade på jobbet.

3 500 anmälningar de senaste fem åren ledde dock inte till fler än 100 tillsynsärenden från verkets sida, uppger TT. Och ytterst få fall går så långt som till ett åtal.

Orsaken är givetvis att mobbning av den här typen kan vara svår både att bevisa och att döma. Ofta står ord mot ord i enskilda fall, och för att ett åtal ska väckas krävs det att brott begåtts mot arbetsmiljölagstiftningen. Det är svårt att applicera denna på den psykosociala miljön på en arbetsplats, vilket gör att åklagare tvekar.

Vad facken kräver är en ny arbetsrättslig lag, som också lägger större ansvar och press på arbetsgivaren att ta sig an eventuella problem på ett tidigt stadium. Många fall skulle, menar fackförbunden, kunna lösas på arbetsplatsen, och dessutom ge den drabbade större chanser till skadestånd.

Även om arbetsgivarna inte är direkt negativa, så har de samma åsikter som juristerna: det är svårt att få fram bevis, och därmed också svårt att agera. Ett annat problem är att de som mobbar i många fall är chefer, varför andra anställda drar sig för att vittna.

Detta låsta läge har i sin tur lett till att den politiska viljan är minimal då det gäller att komma till rätta med det folkhälsoproblem, som arbetsplatsmobbning faktiskt är på väg att utvecklas till när fler än 400 000 människor är drabbade. Och som dessutom innebär stora kostnader för samhället i form av bland annat långtidssjukskrivningar.


Såväl arbetsgivare som politiker måste lyssna på fackens krav. Det är självklart inte omöjligt att lösa de svårigheter som finns. Frågan är om det ens krävs en ny lag: det kan möjligen räcka med en omskrivning och skärpning av den nuvarande arbetsmiljölagen.

Det viktiga är att det här tas upp snarast, innan antalet drabbade hinner växa sig ännu större. Låt Lasse Perssons självmord bli en väckarklocka - och vakna upp så att inte fler väljer samma förtvivlade lösning på sina arbetsplatsproblem som han.