Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu satsar vi på fossiloberoende

I dag möts svenska och norska kommuner från Fyrbodal, Akershus och Østfold mitt på Svinesundsbron för att utropa sig till världens främsta gränsregion för användandet av el- och biogasfordon. Ceremonin utgör finalen för en turné under vilken kommunalråden i samtliga berörda kommuner undertecknat en budkavle om konkreta åtaganden för att nå den svenska regeringens mål om en fossiloberoende fordonsflotta 2030. De fjorton Fyrbodalskommunerna blir därmed först i Sverige med detta.

För att nå målet tror vi att det krävs både norsk elfordonsexpertis och västsvensk biogaserfarenhet. Det kräver utbyggnad av ladd- och tankinfrastruktur. Det krävs att vi väljer el- och biogasbilar. Självklart ska biogasandelen vara hög i bränslet, och elen ursprungs- eller miljömärkt.

Fyrbodalskommunerna ligger i landsbygd, eller i mindre tätorter. Här ställs speciella krav på mobiliteten, samt lösningar som underlättar distansarbete. Beteende- och tillgänglighetsfrågor är viktiga och kommunerna har en strategisk roll. Omställningen till en fossiloberoende fordonsflotta ska också ge affärsnytta. Men vi behöver även nationella initiativ, gärna i samverkan mellan två så nära knutna länder som Sverige och Norge.

 

Arbetet har varit en del av interregprojektet Infragreen som drivits av nämnda regioner samt länsstyrelsen i Västra Götaland. Ambitionen har varit att få fart på utbyggnaden av infrastruktur och användandet av fordon.

Infragreens motto är: "El eller gas – ja tack!". I skriften ”10 goda råd från Infragreen” som lanseras i dag lyfts betydelsen av att arbeta över såväl geografiska som mentala gränser. Det är viktigt att våga prova och utbyta erfarenheter kring den nya tekniken. Samverkan mellan kommuner, kommunala bolag och det lokala näringslivet är en bra bas för strategiska satsningar.

Vi måste säkerligen köra mindre bil i framtiden, men när vi gör det ska vi förstås färdas i lågutsläppsfordon. Nu ska vi fortsätta lära av varandra i världens bästa gränsregion för el- och biogasfordon!

Budkavlen för en fossiloberoende fordonsflotta som kommer att transporteras vidare med el- och gasbilar till Oslo och Stockholm för leverans till respektive minister sänder ett tydligt budskap om att vi är såväl tankade som laddade för framtiden – i dubbla bemärkelser! Tillsammans utvecklar vi världens bästa fossiloberoende gränsregion. Och vi börjar nu!

 

Lars Bäckström

Landshövding, Västra Götalands län

Martin Carling

Ordförande Affärsdriven miljöutveckling, Fyrbodals kommunalförbund, samt kommunstyrelsens ordförande, Dals-Ed

/CITAT/ Det krävs både norsk elfordonsexpertis och västsvensk biogaserfarenhet