Nu är festen slut kl. 03 – efter kommunbeslut

Publicerad

Göteborg sprudlar av turister och aktiviteter. Konserter, fotbolls-EM och Gothia Cup är bara några av evenemangen Göteborg erbjuder. Semesterfirare som njuter av varma sommarkvällar ute på stan ger restaurang- och nöjeslivet de intäkter som krävs för att klara vintern, men också sommarjobb åt ungdomar och studenter.

Snart är det dock slut med sena fredagskvällar på stan. Under den senaste tiden har debatten kring krogarnas öppettider varit intensiv. I maj förra året beslutade de styrande i Göteborgs kommun (S, V och MP) att begränsa krogarnas öppettider till klockan 03 på fredagar. Detta träder i kraft nu i kväll.

Många krögare har signalerat sin besvikelse. Under 90-talet gav man nattklubbarna 05-tillstånd för att få bukt med stadens alla svartklubbar. Nu när dessa är borta handlar majoritetens politiker som om svartklubbarna aldrig existerat. S, V och MP yrkar alltså på försämrad kontroll av den offentliga alkoholkonsumtionen. På svartklubbarna finns inga vakter. Inte heller någon myndighetsinsyn.

Ett av de tyngsta argumenten för en tidigare krogstängning har varit att begränsa våldsbrottsligheten i innerstan. Enligt Göteborgspolisen har denna dock minskat i hela landet, och faktiskt särskilt i centrala Göteborg, sedan årsskiftet - utan att krogarnas öppettider begränsats.

Moderata Ungdomsförbundet i Göteborg har vid flera tillfällen uttryckt bestörtning över det rödgröna beslutet att stänga krogarna tidigare. Kommunfullmäktigess beslut har överklagats, men i kväll träder det alltså i kraft och kanske är detta den sista sommarhelgen som nattlivet i Göteborg pulserar som i en storstad.

Vill vi locka hit storkonserter till Ullevi, sportevenemang av världsklass och därmed glada turister även i framtiden, så måste Göteborg tänka om vad gäller en sådan detalj som krogarnas öppettider.

Göteborgarna vill att Göteborg växer! Göteborgarna vill inte stänga ner nattklubbarna tidigare utan goda argument! Var finns de argumenten?

 

Pontus Båth

Vice ordförande MUF Göteborg

Mattias Tykesson

Ledamot MUF Göteborg 

 

Rättelse: I texten står det att de nya öppettiderna börjar gälla i kväll, det är inte korrekt. De nya öppettiderna träder i kraft först den 15 augusti.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER