Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu är festen slut kl. 03 – efter kommunbeslut

Göteborg sprudlar av turister och aktiviteter. Konserter, fotbolls-EM  och Gothia Cup är bara några av evenemangen Göteborg erbjuder.  Semesterfirare som njuter av varma sommarkvällar ute på stan ger  restaurang- och nöjeslivet de intäkter som krävs för att klara vintern,  men också sommarjobb åt ungdomar och studenter.

Snart är det dock slut med sena fredagskvällar på stan. Under den senaste tiden har debatten kring krogarnas öppettider varit intensiv. I maj förra året beslutade de styrande i Göteborgs kommun (S, V och MP) att begränsa krogarnas öppettider till klockan 03 på fredagar. Detta träder i kraft nu i kväll.

Många krögare har signalerat sin besvikelse. Under 90-talet gav man nattklubbarna 05-tillstånd för att få bukt med stadens alla svartklubbar. Nu när dessa är borta handlar majoritetens politiker som om svartklubbarna aldrig existerat. S, V och MP yrkar alltså på försämrad kontroll av den offentliga alkoholkonsumtionen. På svartklubbarna finns inga vakter. Inte heller någon myndighetsinsyn.

Ett av de tyngsta argumenten för en tidigare krogstängning har varit att begränsa våldsbrottsligheten i innerstan. Enligt Göteborgspolisen har denna dock minskat i hela landet, och faktiskt särskilt i centrala Göteborg, sedan årsskiftet - utan att krogarnas öppettider begränsats.

Moderata Ungdomsförbundet i Göteborg har vid flera tillfällen uttryckt bestörtning över det rödgröna beslutet att stänga krogarna tidigare. Kommunfullmäktigess beslut har överklagats, men i kväll träder det alltså i kraft och kanske är detta den sista sommarhelgen som nattlivet i Göteborg pulserar som i en storstad.

Vill vi locka hit storkonserter till Ullevi, sportevenemang av världsklass och därmed glada turister även i framtiden, så måste Göteborg tänka om vad gäller en sådan detalj som krogarnas öppettider.

Göteborgarna vill att Göteborg växer! Göteborgarna vill inte stänga ner nattklubbarna tidigare utan goda argument! Var finns de argumenten?


Pontus Båth

Vice ordförande MUF Göteborg

Mattias Tykesson

Ledamot MUF Göteborg 


Rättelse: I texten står det att de nya öppettiderna börjar gälla i kväll, det är inte korrekt. De nya öppettiderna träder i kraft först den 15 augusti.