Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP, V och FI: ”Självklart bra med tåg till Landvetter”

Karin Pleijel (MP), oppositionsråd i Göteborg.Foto: CATHARINA FYRBERG
Grith Fjeldmose (V), oppositionsråd i Göteborg.Foto: PRESSBILD
Stina Svensson (FI), gruppledare i Göteborg.Foto: PRESSBILD

Det är inte hållbart att järnvägslinjen till Landvetter flygplats hjälper till att öka flygresandet, skriver de rödgrönrosa politikerna Karin Pleijel (MP), Grith Fjeldmose (V) och Stina Svensson (FI) i ett genmäle till Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.

GENMÄLE. Det är ingen motsättning att vi behöver minska vårt flygande av klimatskäl samtidigt som det är bra med en järnväg till Landvetter flygplats. De rödgrönrosas ställning i frågan är inte alls otydlig, som Csaba Bene Perlenberg hävdar på GT:s ledarsida i krönikan ”Tröttsam flygposering från Vänsterpartiet och de gröna”.

 

Självklart tycker vi rödgrönrosa partier i Göteborg att det är bra med en tågstation vid Landvetter flygplats. För de som behöver flyga ska resan till flygplatsen ske hållbart. Det är mycket bättre att åka snabbtåg från Göteborg eller Borås än att alla sitter i varsin bil.

 

Men det är inte hållbart att järnvägslinjen hjälper till att ökat flygresandet. Så klart ska vi ha en besöksnäring och kunna flyga internationellt. Men om vi ska nå FN:s klimatmål kan inte flygresandet fortsätta att öka. Tvärtom måste det minska nu och de kommande åren för att undvika stora allvarliga konsekvenser.

 

Nya lösningar som elflyg och biobränsle är välkommet men det kommer att ta lång tid innan dagens flygfotogen ersatts. Om biobränsle ska användas i stor skala riskeras andra värden, som den biologiska mångfalden och koldioxidupptagande förmågan i skogen.

 

Vi vill att Göteborg ska vara attraktivt och kunna nås av turister och näringsliv. Därför behöver Sverige knytas ihop med kontinenten med utökad och smidig tågtrafik. Jämfört med tåg är flyg ett väldigt energikrävande sätt att transportera sig. I framtiden kommer vi att resa mer hållbart. Det blir en ny guldålder för tåget. Samtidigt visar coronapandemin att flygresor ofta enkelt kan ersättas med videomöte.

 

Karin Pleijel (MP)

Oppositionsråd i Göteborg

 

Grith Fjeldmose (V)

Oppositionsråd i Göteborg

 

Stina Svensson (FI)

Gruppledare i Göteborg

 

 

SVAR DIREKT:

MP, V och FI i Göteborg vill gärna att Landvetter flygplats får en tågstation, men vill att så få som möjligt kliver av och på tåget där. Vem är det nu som har huvudet bland molnen - flygresenärerna eller Miljöapartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ?

 

Csaba Bene Perlenberg 

Fristående kolumnist på GT:s ledarsida