Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minska risken att Göteborg blir nästa Hiroshima

Stina Svensson (Fi), gruppledare i Göteborg.Foto: PETER LLOYD / PRESSBILD
Atombombs-kupolen i Hiroshima, Japan.Foto: COLOURBOX
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

De två största existentiella hoten mot Göteborgarnas hälsa är klimatkatastrofen och kärnvapenanvändning, skriver Stina Svensson (Fi) i ett genmäle till GT Ledares fristående kolumnist Csaba Bene Perlenberg, som svarar direkt.

GENMÄLE. I en ledare i GT ondgör sig Csaba Bene Perlenberg över att Göteborgs kommunfullmäktige bifallit Feministiskt initiativs motion om att ansluta Göteborg till ICAN Cities Appeal, ett stadsupprop till stöd för FN:s kärnvapenförbud.

I ledaren skrivs felaktigt att det är en motion om ett ”kärnvapenfritt Göteborg”, vilket för tankar till tidigare beslut om kärnvapenfria zoner som befunnits vara utanför en kommuns verksamhetsområde. Men att verka för nedrustning av kärnvapen globalt är inte bara möjligt för kommunen, utan också en plikt utifrån befolkningsansvaret.

Sedan ett decennium är Göteborg med i det liknande stadsnätverket Mayors of Peace, som arbetar specifikt med frågan om kärnvapennedrustning och är startat av borgmästarna i Hiroshima och Nagasaki. Göteborg arbetar mot kärnvapen inte för att störa regeringen, utan för att minska risken att Göteborg blir nästa Hiroshima.

De två största existentiella hoten mot Göteborgarnas hälsa är klimatkatastrofen och kärnvapenanvändning. Bägge har potential att förstöra livsmöjligheterna i staden, och bägge är globala frågor som påverkar lokalt. Precis som på klimatområdet bör Göteborg vara en förebild för övriga kommun-Sverige och för resten av världen. Genom Fi:s initiativ kan nu Göteborg fortsätta sin tradition av att vara den förebilden även gällande kärnvapen.

Kärnvapen är inte bara utrikespolitik, utan även en lokal fråga. Vägen står nu öppen för fler kommuner att ansluta och öka pressen på regeringen.

 

Stina Svensson (Fi)

Gruppledare i Göteborg 

 

SVAR DIREKT

Skillnaden mellan en politiker och en aktivist är förmågan att vara återhållsam med vilka frågor man driver, hur och när man driver dem. En politiker hade exempelvis lyssnat på Stadskontoret i Göteborg, som tydligt avrådde från att genomdriva Fi:s motion: ”[...] Ett beslut att ansluta sig till en kampanj som uppmanar den svenska regeringen att underteckna och ratificera FN:s kärnvapenförbudskonvention skulle sannolikt anses utgöra en sådan opinionsyttring på det utrikespolitiska området som inte ankommer på en kommun att göra. Bedömningen är därför att motionen i sin helhet faller utanför den kommunala kompetensen i 2 kap. 2 § KL.[...]” 

En aktivist, däremot, kan inte hindra sig själv från att genomdriva något som det inte finns lagstöd för. Fi kan bara spegla på senaste valresultatet i Göteborg för att se om deras väljare imponeras av deras övertygelse att aktivism går före politiskt hantverk.

Csaba Bene Perlenberg