Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljövänlig energi skapar miljökatastrof

Göteborgs kommun vill bygga stora vindkraftverk i Hakefjorden. Kia Andreasson (MP) tycker att alla göteborgare ska känna sig delaktiga i dessa.

Vindkraftverk är dock beroende av jordartsmetaller för att fungera. Jag tror inte att alla göteborgare vill vara delaktiga i något som innebär en omfattande miljökatastrof i Inre Mongoliet, en del av Kina som har 95 procent av världens produktion av den sällsynta jordartsmetallen neodym. Denna används för framställningen av magneterna i både vindsnurror och elbilar.

I staden Baotou har jordbruksmarken offrats för en milsvid sjö av förgiftat spillvatten från fabrikerna som bearbetar neodym. Denna förekommer oftast tillsammans med radioaktiva tungmetaller som torium och uran. Bryter man den ena får man automatiskt den andra på köpet.

Enligt officiella rapporter är sjöns strålningsnivåer tio gånger högre än i andra områden. I byn Dalahai är cancer den vanligaste dödsorsaken. Andra effekter är benskörhet, tandlossning, andningsproblem, hudsjukdomar och foster som ser ut som klumpar.

Neodym ingår i en legering som används för att framställa de starkaste magneter världen känner. Elmotorer och generatorer arbetar enligt elektromagnetiska principer, och ju starkare magneter desto större effektivitet. Tidigare användes neodym i små kvantiteter i bland annat högtalare och hårddiskar, men den gröna teknologin har skapat en boom för brytningen av jordartsmetallen. I en modern högeffektiv vindgenerator används så mycket som två ton av metallen till permanentmagneterna.

Allt detta vet de ledande ”miljöapostlarna", men de slår dövörat till. Vad som händer i Inre Mongoliet och på sikt även i Malaysia, som ligger på andra sidan jordklotet, spelar inte någon roll för dem, snurrorna är viktigare.

En ny brittisk studie visar än en gång att vindkraften är oerhört ineffektiv och dyr. Trots det fortsätter vi att satsa skattebetalarnas pengar i denna energiform. Detta har SVT redogjort för i "Dokument utifrån", se programmet och döm själva.


Ingvar Orrelid

Ledamot (M) i Kungsbackas kommunfullmäktige.