Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mer liv i stan än köpcentrum utanför

Falkenbergs kommun vill inte ha ett nytt, stort köpcentrum vid Skrea strand. Det är klokt tänkt. Foto: Martin Stenberg

Köpcenterepidemin är förödande för svenska städer. Ur ett kortsiktigt konsumentperspektiv må det kännas lyxigt med allt under ett tak, öppet sju dagar i veckan och med hyfsade priser. För kommuner är grandiosa shopping-anläggningar, som nya Ikea vid Torp Uddevalla, också lockande.

Men om fördelen med dessa initiativ är arbetstillfällen och stimulans för handeln, så är nackdelen att lokala krafter försvagas samtidigt som utbudet likriktas.

 

Denna problembild är ett av skälen till att Falkenbergs kommun backar från planerna på en kommersialisering av Skrea strand. Sent om sider har lokal-politikerna valt satsa på ökad handel i centrum i stället för shoppingmekkat i en gammal fabrik vid stranden.

Inte särskilt lojalt mot den företagsgrupp som i flera år investerat och planerat just för detta, med det uttalade målet att locka rikstäckande butiks-jättar. Men kommunen ska givetvis ta sitt ansvar och prioritera medborgarna framför enskilda företagare.

Fler kommuner borde våga bryta mainstream-utvecklingen när åtgärder tas för att komma till rätta med handelsdränage.

Att något måste göras för att stärka staden råder inga tvivel om.

 

Falkenbergs kommun uppskattas förlora miljoner på utebliven handel varje år, när invånarna åker till andra städer för att handla. Detta trots att jättevaruhuset Gekås i Ullared finns i kommunen och genererar en alldeles egen form av turism.

Alla kommuner vill och ska givetvis maximera ekonomin. Frågan är hur problemet bäst angrips i det enskilda fallet.

Gällande Falkenberg vore det särskilt olyckligt med decentralisering och likriktning inom handeln. Stora delar av centrum präglas av välbevarade trähus och pittoreska kullerstensgator. Där finns fortfarande en och annan hantverkare och småhandlare som kämpar för att få verksamheten att gå runt.

 

Dessvärre är centrum redan ganska avfolkat, men precis som kommunpolitikerna kommit fram till så måste de omgående bryta den utvecklingen. Och jobba för hållbarhet.

Det gäller givetvis även ur ett grönt perspektiv. Att bygga om en befintlig byggnad, och bygga till ytterligare affärsyta samt en stor parkeringsplats, skulle självklart förändra omgivningen. Utan att gå in på detaljer, så kan var och en konstatera att Skrea strand är en typiskt halländsk kustmiljö, och att exploatering av den vore något oåterkalleligt.

Att värna omgivningen och skona grannskapet från kraftigt ökad trafik ligger dessutom i linje med Falkenbergs officiella hållbarhetsimage.

 

Ett köpcentrum som genererar mycket ny trafik skulle inte överraskande innebära påfrestningar i form av buller, slitage och påverkan på naturen och intilliggande bostadsområden. Att Falkenbergs kommun vågar backa från ett till synes lukrativt spår, och prioritera ett hållbart, är positivt och blir förhoppningsvis något efterlikna för andra kommuner.