Löfven går emot partiet i Göteborg

Publicerad

Att få fram fler bostäder är en av våra viktigare framtidsutmaningar i Göteborg. Det handlar om bostäder till studenter och forskare, till unga som vill flytta hemifrån och till dem som flyttar till Göteborg. Brist på bostäder bromsar utvecklingen i staden.

I dag röstar riksdagen om en mängd förenklingar som kan snabba upp bostadsbyggandet. Våra förslag ger Göteborg mer muskler för att lösa bostadsbristen och har i flera delar också välkomnats av den S-ledda majoriteten i kommunen. Ändå underkänner Stefan Löfven sina kommunpolitiker och Socialdemokraterna tänker i dag rösta nej till de största bostadsreformerna på flera år.

Dagens beslut innebär tydliga förenklingar. Det handlar bland annat om att låta kommuner slippa detaljplaner för att bygga en skola eller lägga till ytterligare några hus i ett område som redan är bebyggt. Det gör att mer kan byggas snabbare. Vi föreslår dessutom att fler bostadsprojekt ska kunna klubbas direkt i kommunstyrelsen i stället för att tröskas hela vägen genom kommunfullmäktige. Det är en förenkling som Göteborgs kommun med S i spetsen har välkomnat och bara det förslaget skulle kunna kapa fyra–fem månader för en lång rad bostadsprojekt.

Alla kan tala om behovet av fler bostäder, men vill man förändra måste man också ha kraft att föreslå lösningar. Om bostadsbyggandet ska öka i Sverige säger sig de flesta vara överens om att fler reformer behövs. Det är därför hög tid att syna Löfvens bostadsbluff där han talar förenkling, men i verkligheten stoppar förenklingar som skulle ge många nya bostäder i Göteborg. Vi vill tvärtom se till att det byggs mer i Göteborg för att staden även framåt ska vara en växande och attraktiv storstad.

 

Oskar Öholm

Bostadspolitisk talesperson (M)

Lars Hjälmered

Riksdagsledamot (M) Göteborg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER