Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven går emot partiet i Göteborg

Att få fram fler bostäder är en av våra viktigare framtidsutmaningar i Göteborg. Det handlar om bostäder till studenter och forskare, till unga som vill flytta hemifrån och till dem som flyttar till Göteborg. Brist på bostäder bromsar utvecklingen i staden.

I dag röstar riksdagen om en mängd förenklingar som kan snabba upp bostadsbyggandet. Våra förslag ger Göteborg mer muskler för att lösa bostadsbristen och har i flera delar också välkomnats av den S-ledda majoriteten i kommunen. Ändå underkänner Stefan Löfven sina kommunpolitiker och Socialdemokraterna tänker i dag rösta nej till de största bostadsreformerna på flera år.

Dagens beslut innebär tydliga förenklingar. Det handlar bland annat om att låta kommuner slippa detaljplaner för att bygga en skola eller lägga till ytterligare några hus i ett område som redan är bebyggt. Det gör att mer kan byggas snabbare. Vi föreslår dessutom att fler bostadsprojekt ska kunna klubbas direkt i kommunstyrelsen i stället för att tröskas hela vägen genom kommunfullmäktige. Det är en förenkling som Göteborgs kommun med S i spetsen har välkomnat och bara det förslaget skulle kunna kapa fyra–fem månader för en lång rad bostadsprojekt.

Alla kan tala om behovet av fler bostäder, men vill man förändra måste man också ha kraft att föreslå lösningar. Om bostadsbyggandet ska öka i Sverige säger sig de flesta vara överens om att fler reformer behövs. Det är därför hög tid att syna Löfvens bostadsbluff där han talar förenkling, men i verkligheten stoppar förenklingar som skulle ge många nya bostäder i Göteborg. Vi vill tvärtom se till att det byggs mer i Göteborg för att staden även framåt ska vara en växande och attraktiv storstad.

 

Oskar Öholm

Bostadspolitisk talesperson (M)

Lars Hjälmered

Riksdagsledamot (M) Göteborg

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!