Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liv Landell: Sluta förfölja diabetiker

Godkänd men ­underkänd. Tony Svensson från Göteborg förlorar körkort och försörjning.
Foto: Privat

I veckan berättade GT om Tony Svensson från Göteborg, som blivit av med sitt körkort. Nej, han har inte gjort något olagligt. Han har den kroniska sjukdomen diabetes, som på lång sikt kan påverka synen.

Tony har i dag vissa förändringar, men det gör honom enligt förvaltningsdomstolen inte trafikfarlig. Ändå fick han nyligen ett brev från transportstyrelsen om att hans körkort ska dras in. Beslutet baseras på ett EU-direktiv som lett till att vissa grupper syntestas på ett nytt sätt. Tonys syn underkändes i ett första sådant test, men han begärde ny kontroll och blev godkänd i det senaste.

Det tål att upprepas: Tony blev godkänd i senaste ­testet men mister körkortet ändå.

Självklart ska man inte få köra bil med för dålig syn. Det är bra att människor med riskprofil testas. Men det är inte acceptabelt om beslut fattas utan grundlig individuell prövning. Föreligger två motstående testresultat borde en ordentlig utredning ­genomföras innan slutgiltigt beslut fattas.


För diabetiker är slentrianmässiga beslut om körkortsinnehav inget nytt. Tidigare i år miste en yrkeschaufför i trettioårsåldern sitt lastbilskort för att han fått diagnosen diabetes 1, enligt beslut i transportstyrelsen. Det är paradoxalt nog tillåtet att köra bil men inte buss som diabetiker. I det aktuella fallet har mannen bra värden och gott hälsotillstånd. Hans läkare intygar att han som individ inte utgör någon risk i trafiken. Diabetesförbundet sammanfattar ärendet som på gränsen till diskriminerande. En underdrift.

Diabetiker råkar i det tysta ut för omotiverad ­särbehandling på olika plan, utan rimlig motivering. Sammanfattningsvis handlar det om blandning av okunnighet, generaliseringar och gamla föreställningar om "sockersjuka". Trots att många diabetiker i dag har få biverkningar så klumpas de ihop och sär­behandlas negativt.

De flesta lever så kallade vanliga liv. Den som har sin sjukdom under kontroll blir inte blind över en natt. Diabetes i dag är inte längre handikappande i reell bemärkelse - tillgången till läkemedel och hälsokontroller är god. Nutida diabetiker har allt oftare insulinpump och behöver utnyttja sjukvården i låg grad. Ett par kontroller om året hos läkare och ­optiker är vad som krävs.


Vad diabetiker behöver och förtjänar är mer individuellt tänkande i olika sammanhang. Exempel på diskriminering är arbetsgivare som är rädda för att anställa och skolor som vägrar diabetesbarn att åka på utflykt. Att nekas teckna sjuk- och livförsäkringar är ett annat. För försäkringsbolagen spelar det ingen roll hur bra den enskilde diabetikern står sig hälsomässigt jämfört med någon som är frisk.

Diagnosen diskvalificerar, utan prövning. Möjligen kan man få försäkring mot skyhöga premier. En orimlig men inte ovanlig situation för en diabetiker 2012. Fråga Tony ­Svensson.