Dags att se orsaken. De allra flesta tiggarna är extremt fattiga romer som blivit förföljda i sina hemländer. Deras öde är även svenska regeringens, EU:s och alla svenskars problem. Bilden togs när GT:s Markus Hankins provade hur det känns att tigga för en dag. Foto: Anna-Karin Nilsson
Dags att se orsaken. De allra flesta tiggarna är extremt fattiga romer som blivit förföljda i sina hemländer. Deras öde är även svenska regeringens, EU:s och alla svenskars problem. Bilden togs när GT:s Markus Hankins provade hur det känns att tigga för en dag. Foto: Anna-Karin Nilsson

Liv Landell: Rik tigger inte

Publicerad
Uppdaterad
Någon som blir illa berörd, irriterad eller till och med arg på tiggarna i centrala Göteborg? Tänk om, i så fall. Tiggarna är EU-medborgare och vår angelägenhet som medmänniskor och medborgare. De flesta av dem är romer från EU-länder där den etniska diskrimineringen är svår. De som kommer hit för att tigga är extremt fattiga.

På senare år
har fientligheten mot romerna spårat ur helt i vissa områden. I påskas tvingades närmare 300 romska kvinnor och barn evakueras från den ungerska byn Gyongyospata, då medborgargardet Vedero planerade ”övningar” där. I praktiken betydde det att romerna hade riskerat liv och lem om de stannat hemma. Men pogromerna på ungerska romer för tre år sedan i bakhuvudet är det lätt att förstå att människor är rädda. Ytterst är det ett problem, som Sverige ska ta itu med genom intensiv dialog på politisk toppnivå. Men i vardagen handlar det om att var och en måste se att tiggarnas problem berör oss alla.

Att polisen i Stockholm och Göteborg valt att utvisa tiggare med hänvisning till en förlegad lag är förkastligt. I Göteborg hann polisen utvisa 14 personer som tiggt och därmed försörjt sig på ett ”oärligt” sätt. Så småningom omvärderade göteborgspolisen sitt beslut, men för var och en av dem som skickats ”hem” är det olagliga gripandet och den integritetskränkning det innebar ett faktum.

JO konstaterar i sin utredning att tiggeri inte är olagligt, och att det är felaktigt att pressa närmast obsoleta regler i utlänningslagen på företeelsen.  Sådana bestämmelser ska tolkas försiktigt, i synnerhet då det handlar om enskildas integritet.

Hur är det möjligt att svensk polis lyckas få ett så totalt hjärnsläpp?  Varför ringer inte varningsklockan när någon gräver fram regler som inte använts sedan 50-talet, och som i sin tur vilar på något så märkligt och otidsenligt som lösdriverilagstiftningen från 1800-talet? Och hur är det möjligt att migrationsminister Tobias Billström (M) glatt anslöt sig till det märkliga resonemanget om tiggeri som lika med ”oärligt”? Och därmed: otillåtet? En makalös kullerbytta som det vore på sin plats att migrationsministern nu förklarade.

Givetvis har hela historien att göra med tiggarnas och gatumusikanternas etnicitet.  Det är föga troligt att polisen hade agerat såhär om det handlat om, säg, tyska eller danska ungdomar som fått för sig att sjunga på gatan i stället för att sommarjobba. De romska tiggarna stör och provocerar. Det är ingen slump att städer som Borås och Göteborg då och då får dras med en offentlig debatt om att förbjuda tiggeri där ett tydligy motiv är det faktum att tiggarna stör gatubilden och ger människor dåligt samvete, alternativt gör dem förbannade. GT:s reporter Markus Hankins testade hur det är att tigga under några kalla vinterdagar tidigare i november. Det han framförallt fick erfara var ett öppet förakt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER