VARNING PÅ NÄTET. Planka.nu använder Twitter och Facebook för att varna för spårvägens kontrollanter. Naturligtvis är det ett aocceptabelt och förkastligt agerande. Men samtidigt visar det på problem med det nuvarande systemet, något som Västtrafik och inte minst politikerna måste ta på allvar.
VARNING PÅ NÄTET. Planka.nu använder Twitter och Facebook för att varna för spårvägens kontrollanter. Naturligtvis är det ett aocceptabelt och förkastligt agerande. Men samtidigt visar det på problem med det nuvarande systemet, något som Västtrafik och inte minst politikerna måste ta på allvar.

Liv Landell: Olaglig opinion

Publicerad
Uppdaterad
Gratisåkarnas organisation Planka.nu brukar spåra Västtrafiks biljettkontrollanter med hjälp av Twitter och Facebook, konstaterade GT häromdagen. Innan medlemmarna kliver på spårvagnen loggar de in för att få veta var kontrollanterna befinner sig, och hur de ser ut.
På så vis sparar Planka åtskilliga kronor som man annars skulle ha betalat å bötfällda medlemmars vägnar.

Egentligen hade det varit mer förvånande om man inte hade twittrat. Planka är en ideell, välorganiserad rörelse med främst unga supportrar. Självklart använder de nätet i sin aktivism. Västtrafik hävdar tjurigt att man är med i matchen med kontrollanter som rör sig snabbare än ett sms.
Men givetvis är sanningen att Planka har kommandot, både när det gäller att förekomma biljettkontroller och genom att ersätta sina medlemmar för Västtrafiks böter.
Plankas skyddslingar är kort sagt fredade.

Planka gör inget otillåtet. Åklagarmyndigheten i Göteborg konstaterade för flera år sedan att verksamheten inte utgör så kallad otillbörlig försäkringsverksamhet.
Därmed inte sagt att Planka är något moraliskt föredöme. Det är osolidariskt att tjuvåka - punkt.
Västtrafik återkommer ständigt till att kollektivtrafiken fördyras genom att en grupp människor struntar i att göra rätt för sig. Resten får betala, via skattsedeln och högre biljettpriser.

Planka har en annan syn på saken. Organisationen är nämligen inte bara en mötespunkt för folk som är snåla eller fattiga, även om en del av medlemmarna sannolikt är med just av de skälen. Nej, Planka är en utomparlamentarisk rörelse, som liksom djurrättsaktivister drivs av en samhällskritisk hållning och en vision om något bättre som snabbt måste bli verklighet. Plankas manifest handlar i korthet om ett hållbart samhälle med gratis kollektivtrafik.
Man menar bland annat att det nuvarande systemet är som en ond cirkel idén där själva idén att alla ska köpa biljett kostar pengar att förverkliga.
Kassapersonal, kontrollanter, betalsystem, kötider och liknande kräver resurser. I stället menar Planka att kollektivtrafiken skulle kunna skattefinansieras helt.

Tankegångarna ligger allt mer i tiden och är onekligen värda att ta på allvar. Problemet är att Planka precis som andra aktivister väljer att bilda opinion och föra politik på ett icke legitimt sätt.
Hur man än vänder på det hela landar man i att Planka ger det demokratiska systemet fingret. Det är inte acceptabelt, hur kaxigt det än känns och hur angeläget syftet än må vara.
Det demokratiska alternativet är att rösta på Miljöpartiet eller bilda Plankapartiet - hur beigt det än framstår i jämförelse med att twitterspana på biljettkontrollanter.

Det Västtrafik och våra politiker måste medge är att Plankas existens signalerar problem med det nuvarande systemet.
Kollektivtrafiken är för dyr för unga människor, och för in-effektiv för dem som har råd.
Det har de långa rusningsköerna med ensamkörda bilar vittnat om i många, många år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER