FÅNGAR I ETIOPIEN. Martin Schibbye (t.v.) och Johan Persson sitter fängslade misstänkte för terrorism i sitt arbete som journalister. Men utrikesminister Carl Bildt betecknar dem som en "icke-fråga", trots protester från många håll. En märklig inställning som måste ändras snarast. Foto: Jonas Gratzer/Privat - Kontinent Agency
FÅNGAR I ETIOPIEN. Martin Schibbye (t.v.) och Johan Persson sitter fängslade misstänkte för terrorism i sitt arbete som journalister. Men utrikesminister Carl Bildt betecknar dem som en "icke-fråga", trots protester från många håll. En märklig inställning som måste ändras snarast. Foto: Jonas Gratzer/Privat - Kontinent Agency

Liv Landell: Kasta av din oljerock, Bildt!

Publicerad
Uppdaterad
I går hölls en manifestation i Göteborg till stöd för de två fängslade journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye i Etiopien. Reportrar utan gränser och andra berörda organisationer kräver att regeringen tar tydlig ställning för journalisterna, och ger ärendet högsta politiska prioritet.
GT ställer sig bakom manifestationen. Att två frilansare är villiga att granska situationen i provinsen Ogaden, där Lundin Petroleum finns, är något att vara tacksam för.
Oljebolagets framfart förvärrar de horribla konflikter som pågår mellan den somaliska regimen och rebeller i området.

Johan Persson har tidigare gjort reportage om Kenya och Sudan, och då mött människor från Ogaden som vittnat om att fruktansvärda brott mot de mänskliga rättigheterna begås systematiskt där. Detta bekräftas av Human Rights Watch och andra humanrättsliga organisationer. Den granskning som Persson och Schibbye höll på med när de greps siktade in sig på just detta, samt på Lundin Petroleum - ett svenskt oljebolag som just nu utreds för brott mot folkrätten.

För att överhuvudtaget komma in i Ogaden lät de två journalisterna sig ledsagas av rebeller, vilket är grunden till att de nu anklagas för terrorverksamhet. Sedan i juli sitter de fängslade under svåra förhållanden, och ska ställas inför rätta i slutet av oktober.
Med tanke på den kaotiska och farliga situationen i diktaturen Somalia är det inte förvånande, men likväl flagrant att svenska journalisterna grips i tjänsten.
Det finns all anledning för Sveriges regering och utrikesminister Carl Bildt att med hänvisning till FN:s deklaration om mänskliga rättig­heter tydligt markera mot att dessa två reportrars rätt att göra sitt jobb har kränkts så grovt.

Nej, vi ska inte lita till den omhuldade tysta diplomatin. Hade den fungerat så hade det inte behövt gå så långt som till rättegång för Persson och Schibbye.
Nu gäller för Bildt att visa att han har kastat den gamla oljerocken från de år då han satt i Lundin Petroleums styrelse.
Det duger inte att avfärda journalisterna med att de gett sig in i ett land som UD kallar för livsfarligt. Det här är ingen "icke-fråga" som Bildt lät hälsa i radiomagasinet Studio Ett häromdagen.
Just för att Bildt har varit med och styrt Lundin, och tjänat pengar på det, är det extra angeläget att han kräver av Etiopien att regimen respekterar den folkrättsligt grundade pressfriheten.

Bildt och statsminister Fredrik Reinfeldt har med det här fallet chansen att föra upp en mycket viktig fråga på den internationella agendan. Journalister fängslas och mördas över hela världen - från Mexiko, där maffian halshuggit redaktörer som twittrat, till Ryssland, där ett antal regeringskritiska journalister bragts om livet under oklara omständigheter.
Det är en oacceptabel situation som Sverige måste sätta fokus på.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER