Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ledare: Viktiga förslag mot hedersvåld

TILL MINNE AV ETT LIV. Ljus tänds för mördade Maria vid en manifestation i Landskrona i april. Foto: Sara Strandlund

Det stundande sommarlovet är frihetens tid. Men inte för alla. Hundratals svenska ungdomar fruktar nu att ledigheten ska bli slutet på deras liv i frihet. Somliga av dem kommer att uppleva sina drömmars död, på ett plågsamt bröllop långt hemifrån.

Den som försöker fly sitt påtvingade öde gör det ofta med risk för sitt liv. 2007 giftes 14-åriga, svenska Maria bort i Kurdistan, och flydde sedan äktenskapet. I våras höggs hon ihjäl i Landskrona, ett mord som en nära släkting misstänks ha begått i hederns namn. Hedersförtryck och påtvingade eller arrangerade äktenskap är intimt sammankopplade företeelser. Därför är det skamligt att Sverige inte har haft något specifikt förbud mot tvångsäktenskap, och medgett dispenser för barngiftermål, fram tills nu.

Utredningen som Göran Lambertz presenterade i går borde ha kommit långt tidigare. Men dess förslag är i alla fall utmärkta.

Den som förmår ett barn att gifta sig, vare sig det sker här eller utomlands, ska kunna dömas till upp till två års fängelse, föreslår utredningen. Kan tvång dessutom påvisas blir maxstraffet fyra år och detta gäller även påtvingade äktenskap mellan vuxna.

Äktenskapet föreslås vara lika olagligt även om det bara bygger på en juridiskt ogiltig ceremoni, vilket är klokt eftersom den religiösa förankringen ofta anses väga tyngst i dessa grupper.

Utredningen föreslår också att 18-årsgränsen för giftermål blir absolut, utan dagens dispenser från länsstyrelsen för vissa barn över 15.

Hur viktiga förslagen än är innebär de tyvärr långt ifrån någon lösning på problemet. Det ligger i hederskulturens natur att offren i regel håller tyst och finner sig i förtrycket. Att bevisa dessa brott kommer i princip att vara omöjligt om brottsoffren tiger.

Samtidigt kan en lagstiftning som tydligt slår fast vad som gäller i Sverige stärka de ungdomar som kämpar för sin frihet. Förhoppningsvis kan den också påverka normera i grupperna där dessa äktenskap förekommer. Familjemedlemmar som egentligen motsätter sig ett planerat äktenskap skulle få en lag att hänvisa sitt motstånd till.

Göran Lambertz inser i sin utredning att det viktigaste för att få till en verklig skillnad är att samhället lyckas nå och hjälpa offren. Det kräver en särskild kompetens - en känslighet och förståelse som sällan finns på skolor och socialkontor. Utredningen föreslår därför att en särskild enhet för arbetet mot hedersvåld i Östergötland ska byggas ut till ett "Nationellt kompetensteam", som kan hjälpa verksamheter som möter hedersförtryck. Dessutom ska Socialstyrelsen utöva särskild tillsyn över socialtjänsternas arbete med detta.

Utredningens förslag kan förhoppningsvis innebära ett slut på försummelsen av hedersförtrycket, på de bortvända blickarna och relativistiska bortförklaringarna. Hedersoffrens mänskliga rättigheter måste värnas utan pardon, med alla tänkbara medel.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!