Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ledare: Vi vill ha ett roligare Heden

Från grå sand till grön oas? Här är ett förslag från 2010 om Heden i Göteborg, som Skanska tog fram. Nu vill politikerna ändå ha arkitekttävling.. Foto: ARKITEKTBYRÅN

Redan 1928 brann Konserthuset på Heden ner. För 65 år sedan byggdes hotell Heden, ett provisorium som står kvar ännu.

Efter decennier av obeslutsamhet och våndor har Göteborgs byggpolitiker äntligen enats om att tillåta ett fåtal nya hus - på den 120 000 kvadratmeter stora grusplanen mitt i city.

Vid Engelbrektsgatan på Hedens södra kortsida föreslås en rad bostadshus -  längs hela sträckan mellan Lasse på Hedens gatukök och hotellet, som rivs och återuppstår i ett de nya husen. I bottenplanen ska ligga nya krogar och butiker.

En av Göteborgs tristare gator kan förvandlas till en riktig stadsgata, med höga hus på bägge sidor och förutsättningar för folkvimmel.

Men också till den enda husraden är det förmodligen ett helt decennium än.

Först ska hela Hedens framtida utformning ut på arkitekttävling. Så långt enades alla partierna i byggnadsnämnden i går.

Men varför ska de tävlande arkitekterna låsas av att politikerna pekar ut exakt var husen ska ligga? Politikerna slår också fast att Hedens busstation i andra hörnet ska vara kvar - men med en ny snyggare terminalbyggnad. Liksom att gamla Exercishuset i tredje hörnet inte får röras.

Resten av Heden, med dagens fria jätteytor, behålls för idrott och rekreation precis som nu. Det är politikernas tolkning av hur de tror att göteborgarna vill ha det.

Men varför vågar aldrig Göteborgs politiker tänka arkitektoniskt utmanande? Arkitekt Gert Wingårdh föreslog för några år sedan fyra skyskrapor i Hedens fyra hörn. De kunde ha blivit nya utropstecken och nya symboler för staden. Precis om skyskrapan Turning Torso blev det för Malmö.

Det har ju aldrig varit tal om annat än att behålla delar av Heden som en öppen plats för sport och tillfälliga cirkustält. Men området är mer än tillräckligt stort för att rymma alla önskemål. När dagens alla p-platser försvinner ner under jord, i ett jättegarage för 2 500 bilar, blir det till och med ännu större fria ytor ovanpå.

Wingårdhs gamla idé avfärdades raskt -  och arkitekterna som nu ska tävla vet på förhand att de inte får fantisera för mycket. De får nöja sig med att rita in litet mera grönska runt idrottsplanerna, kanske en lekplats, eller nya uteserveringar.

Politikernas traditionella syn följer inte några parti­linjer. I byggnadsnämnden hade moderaten Joakim Olinder precis de här invändningarna och fick stöd av Tina Wallenius (MP). Tom Heyman från lokala Vägvalet tyckte inte heller att en tävling ska låsa för mycket i förväg.

Men övriga politiker tycks vara rädda för att det inte blir "något alls", om de tar ut för vida svängar. Göteborg är de försiktiga kompromissernas stad, i går också illustrerat av att Miljöpartiet släppt sitt motstånd mot nya p-hus i innerstaden och säger ja till Heden, men med några hundra p-platser mindre än föreslagna 2 500. För att inte reta upp sina väljare för mycket.