Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

LEDARE: Snurrig debatt om vindkraft

SYNEN SOM VÄNTAR BÅTLIVET. Fotomontaget är gjort av motståndarna till vindkraftsparken utanför Göteborg. På Göteborg Energis officiella bild står snurrorna borta vid horisonten.

Hittills har 1500 göteborgare protesterat mot vindkraftsparken i Hake fjord mellan Öckerö och Södra skärgården. Och det bara via föreningen Göteborgs kultur- och miljöarv. Högst troligt finns ännu fler som ogillar planerna i tysthet.

Så vad händer?

Ingenting just nu, skriver Göteborg Energi på sin specialsida om projektet på internet. Först ska allmänheten få komma med synpunkter och sedan ännu fler synpunkter i flera omgångars samråd, som först därefter ska utmynna i en miljökonsekvensbeskrivning.

Tryggt och demokratiskt?

Visst. På papperet. Miljödomstolen ska granska argumenten. Och även om den säger ja kan kommunens politiker stoppa bygget. Miljöprövningen ska granska att de gränser som finns för buller och avstånd till kraftverken uppfylls - och att djurlivet skyddas i möjligaste mån. Och politikerna kan väga in sina väljares intressen.

Det skulle därför vara lätt att vifta bort protesterna med att vi är rädda för tekniska nyheter som vi inte direkt ser konsekvenserna av. "Bygg någon annanstans men inte granne med mig".

Men oron uttrycker egentligen bara en misstänksamhet mot att reglerna och lagarna är för "snällt hållna". Och ställer krav på mera bevis för ofarligheten och längre avstånd från bebyggelse.

Projektet Vindplats Göteborg vill resa 190 meter höga master ute i vattnet. Det kan bli 12 eller 19 stycken, beroende på tillstånd och ekonomi i projektet.

Farhågorna är:

Folk i närheten riskerar bli störda av det lågfrekventa buller som alla vindsnurror alstrar. Fåglar kolliderar med dem. Havsmiljön kan påverkas negativt. Dessutom är snurrorna fula.

GT berättade om deras oro i gårdagens tidning.

Överdrivet?

Men likadant låter det nästan överallt där vindkraftverk planeras. Trots att 80 procent i en stor opinionsundersökning sade ja tack till utbyggd vindkraft. (Gjordes av Som-institutet vid Göteborgs universitet). Protesterna lär ändå öka. Dagens drygt 2000 verk, varav knappt 500 i Västra Götaland, ska bli 10000 till inom åtta år, är regeringens planer.

Viktigast i den fortsatta utbyggnaden är att kommunernas veto får vara kvar, och att de rikspolitiker som vill slopa det inte får sin vilja igenom.

Sverige har gott om orörda andra blåshål att bygga på - även om längre avstånd bort betyder högre kostnader för kraftöverföringen. Men det är priset som konsumenterna då får vara beredda att betala.

Vindkraften har fördelen att den är förnyelsebar, fast billigare att framställa har den hittills inte varit. I osäkerheten/obeslutsamheten om kärnkraften tvingas politikerna gardera sig med bland annat vindkraft, trots att vi många dagar på året har elöverskott.

En liten dellösning borde i stället vara att vi alla börjar spara ännu mer på el, i stället för att fortsätta slösa och tvinga samhället att bygga ut.

KarlHenrik Sax