Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

LEDARE: SD tystar de interna kritikerna

KAN UTESLUTAS. I dag har Sverigedemokraternas ledning ett extra möte för att besluta om Patrik Ehns framtid. Foto: Sven Lindwall

I dag har Sverigedemokraternas ledning ett extra möte för att besluta om eventuell uteslutning av Patrik Ehn - gruppledare i Västra Götalandsregionen och ledamot i Göteborgs kommunfullmäktige. Allt tyder på att partiveteranen Ehn kan få sparken för att han är obekväm. Att processen ytterst handlar om makt uttalas givetvis inte, men några uppenbara skäl har inte presenterats. Ehn har till exempel inte varit i närheten av att jaga folk med järnrör på Avenyn. Enligt uppgift till sajten Nyheter 24 ska medlemsutskottet förespråka uteslutning med hänvisning till Ehns "ideologiskt avvikande åsikter". Med det avses så klart hans sedan länge kända, höger-extrema profil.

Om Ehns omvittnade nationalism hade varit en nyhet hade uteslutningsprocessen tett sig logisk i det nya, "mainstream" SD-klimatet. Men så vitt känt är har inga nya fakta tillkommit efter införandet av nolltoleranslinjen.

 

Vi behöver inte vara konspiratoriska för att se att ärendet har konstruerats för att ledningen vill ha bort en stark företrädare för vad som inofficiellt kallas bunkerfalangen. Ehn räknas till den oppositionella grupperingen kring förre partiledaren, numera riksdags- ledamoten, Mikael Jansson från Göteborg.

Sedan Jimmy Åkessons maktöver-tagande har den fortsatt att hålla samman, och precis som sajten "Inte rasist men" konstaterat är relationen med partledningen nu infekterad. Det går att utläsa av exempelvis politiske sektreteraren Joakim Larssons blogg.

Han hör alltså till bunkerfalangen, liksom den öppet ledningskritiske SDU-ordföranden, tillika sparkade SD-tjänstemannen Gustav Kasselstrand. Denna cell upplever sig åsidosatt i det städprojekt som parti- ledningen har påbörjat i syfte att göra SD till en reell maktfaktor inom svensk politik.

Jimmy Åkesson är öppen med att han i detta nu modellerar om SD med hänvisning till ett slags socialkonservatism. Nolltoleransen mot rasism var ett avgörande steg i den processen. Den tillför inte bara politiskt korrekt fernissa, utan fungerar även som stupstock när partiledningen önskar dumpa besvärliga element som Patrik Ehn.

 

Om SD verkligen hade förankrat nolltoleransen så hade man redan i höstas kickat samtliga "ideologiska avvikare". Att man utesluter vissa, medan andra förblir heliga kor, är kort sagt inkonsekvent.

Om Patrik Ehn ska utestlutas så borde givetvis personer som den rättspolitiske talesmannen Kent Ekeroth gå samma öde till mötes - han deltog aktivt i järnrörsskandalen.

Men Ekeroth är en nyckelperson i "projekt trettio procent", och har uppenbarligen så stort inflytande att han inte behöver stå till svars för uppenbara övertramp.

Om Patrik Ehn må man tycka vad man vill, men det råder ingen tvekan om att uteslutningsärendet emot honom handlar om att SD-ledningen vill ha lugn och ro när den börjar mobilisera inför valet 2014.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!