Ledare: Rädslan får inte vinna

Publicerad
Uppdaterad
Tiotals människor hade i lördags eftermiddag kunnat sprängas till döds, i hjärtat av julhandelns Stockholm. Anledningen till att massakern uteblev var, vad det verkar, att de spikfyllda rörbomber som en man hade iklätt sig inte var tillräckligt skickligt sammankopplade och möjligen detonerade på "fel" plats.
Vad man i vårt föregivet skyddade land tidigare har förknippat med film och krig blev i lördags verklighet, och det misstänkta terrorbrottet måste tas på största allvar.

Vi har bevittnat ett historiskt trendbrott. Händelsen är unik i hela Skandinavien och största delen av Europa. Attentat av det slaget genomförs sällan av enskilda individer. I hotmejlet som nådde Säpo och Tidningarnas Telegrambyrå strax innan flammorna steg i Stockholm, berättar en man, som antas vara den 28-årige misstänkte självmordsbombaren, att han har besökt Mellanöstern "för jihad". Det är ingen nyhet att svenska radikala islamister har internationella förbindelser, men sett i det flammande skenet från lördagens bomb blir insikten givetvis mer skrämmande. Samma man hörs i ljudfilen tillkännage att svenska "barn, döttrar, bröder och systrar" ska dö som straff för att Sverige deltar i kriget i Afghanistan, och för att "grisen" Lars Vilks har avbildat profeten Muhammed.

Hans främsta syfte tycks vara att skapa en konflikt mellan muslimer och Sverige och i det har han gemensamma intressen med andra grupper. Från Sverigedemokratiska twittersidor har självmordssprängningen mötts av triumfatoriska utrop.
Det är extremt viktigt att samhället inte tillfredsställer självmordsbombarens sannolika syften, genom att underblåsa motsättningar och fördela kollektiv skuld. De våldsamma islamisterna utgör i Sverige en marginell sekt som inte på något sätt får förväxlas med det stora kollektivet muslimer. Att lasta hundratusentals människor för lördagens illdåd vore befängt, orättfärdigt och helt i strid med en liberal människosyn.
De radikala, våldsbejakande krafterna talar inte för några andra än sig själva, och deras illdåd får aldrig ursäktas, eller betraktas som inlägg i någon debatt. Deras avsky för demokratin är kompromisslös och därför måste demokratin ha samma förhållningssätt gentemot dem.

Lördagens attentat var en väckarklocka för dem som förnekar att Sverige har skäl att oroa sig för terrorism. Denna insikt borde ha satt sig redan när Lars Vilks hem utsattes för försök till mordbrand i våras. Men i lördags såg vi en ny typ av terror, där en man genomförde i Sverige vad extremister från Skandinavien hittills bara har gjort i Somalia eller Irak.

För den sakens skull bör man inte börja lyssna till dem som påstår att islamistisk terror är ett överhängande hot mot vårt samhälle. Den svenska demokratin är stark, till skillnad från det lilla fåtalet våldsbejakande extremister.
De blir verkligt farliga först om de lyckas få oss att hemfalla åt hat och rädsla. Därför måste vi hålla ihop nu.
GT:s ledarredaktion

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER