Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

LEDARE: Park och natur plan(t)erar om

HÄLFTEN KVAR. Träden fälls framför fem kvarter på Linnégatan mellan Prinsgatan och Linnéplatsen, enligt det nya förslaget. Det är avsevärt mycket mindre än vad som tidigare planerats – men viss kritik lär ändå kvarstå.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Göteborgarna är förtjusta i sina träd och grönområden, det vet vi sedan gammalt. Det var alltså ingen – utom möjligen på park- och naturförvaltningen – som blev förvånad när planerna på att hugga ner alléerna på Linnégatan och Vasagatan för att plantera nytt möttes av en folkstorm.

Det hedrar förvaltningen och dess nämnd att de lyssnade på göteborgarna, och snabbt avbröt trädfällningen för att utreda det hela en gång till.

Resultatet kom i går, i form av en ny plan för Linnégatan, medan Vasagatan ska fortsätta utredas under året. Vad det gäller Linnégatan handlar det om tio kvarter mellan Prinsgatan och Linnéplatsen, fem på var sida om gatan. Framför hälften av dem fälls 25 träd åren 2013–14, och 47 nya parklindar planteras.

Problemet är fortfarande att flera helt friska träd kommer att skatta åt förgängelsen. Förvaltningens verksamhetschef Jakob Andreasson förklarar detta med att det behövs enhetliga så kallad växtbäddar för att de nya och gamla träden ska kunna samsas och växa ordentligt samt för att underlätta framtida skötsel.

Dett är en avsevärt skillnad från de planer man hade i höstas, och det är som sagt utmärkt att park och natur lyssnat på protesterna och tagit intryck av dem. Vi kan dock räkna med att även den nya planen kommer att mötas av kritik – om än en något mer dämpad sådan.

Huruvida nya växtbäddar verkligen behövs kan diskuteras. Att friska, välvuxna träd huggs ner är ett tvivelaktigt förfarande, och vi måste fråga oss om det inte går att lösa på annat sätt. Å andra sidan ska påpekas att en del av de träd som avverkas bevisligen är i dåligt skick, och hur som helst måste fällas.


I GT 23/3 kritiserade Nätverket Trädplan Göteborg kommunen för att denna saknar just en trädplan. Det finns en "trädpolicy", men som det påpekats är det avsevärd skillnad mellan en policy och en verksamhetsplan.

Policyn antogs 2005, och enligt denna ska trädplaner göras upp för varje stadsdel. Så har inte skett, vilket förklaras med att Göteborg utvecklats och förändrats så markant och snabbt att de planutkast om gjorts redan blivit inaktuella.

Att park och natur inte förhastar sig, och tar hänsyn till utvecklingen, är givetvis bra. Å andra sidan är åtta år utan att den minsta lilla trädplan sett offentlighetens ljus i längsta laget. Vi måste också fråga oss varför förvaltningen inte börjar med att göra en grundläggande trädplan för hela staden och samtliga stadsdelar. Att denna sedan kan behöva detaljjusteras på grund av olika förhållanden i de varierande delarna av staden är i sig givet.


Nå, än är inte saken avgjord: vad som i går presenterades är ett förslag, och ansvariga försäkrar att de kommer att lyssna på alla åsikter om det. Och det är hur som helst ett stort kliv i rätt riktning att park och natur nu så pass kraftigt reviderat sina ursprungliga planer.