Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ledare: Motståndaren är inte alltid tokig

Stolta Socialdemokrater. Kommunalrådet Anna Johansson (S) manifesterar med partikamrater. Mindre stolta borde de vara över alla nej-svar, när borgerliga oppositionen försöker lägga förslag i Göteborg.
Foto: Jan Wiriden

Är en policy för att hjälpa idrottsföreningar mot sexuella övergrepp ett tokigt förslag?

I tidningen ETC Göteborg valde kommunalrådet Anna Johansson (S) härom veckan att raljera över att oppositionen lämnar in för många "spektakulära" motioner som idrotts- och föreningsnämnden, där hon är ordförande, måste rösta ned.

Kommunala nämnder har styrdokument och en budget att följa. I praktiken har det kommit att betyda att majoriteten lägger ett fåtal egna förslag, men förkastar det mesta som oppositionen kommer med. Därför har intressanta idéer avfärdats, som att låta idrottsföreningar driva viss fritidsverksamhet eller att idrottsanpassa promenadstråk i Göteborg.

Det må vara hänt att göteborgarna klarar sig utan träningsredskap på gångbanan - vuxna människor kan ta ansvar för sin egen motion. Men är en satsning på idrott kombinerad med fritidshem verkligen en huvudlös tanke?

Det finns massor av föreningar som på ideell basis tar hand om de barn som råkar ha råd att sporta. Att integrera den verksamheten i kommunens eftermiddagshem skulle medföra både att träningen organiserades bättre och att fler barn fick möjlighet att idrotta. Dessutom skulle den lilla, men inte oviktiga, grupp som vill elitsatsa lättare kunna göra det. Det är knappast ett huvudlöst förslag.

En policy till stöd för föreningar som vill motverka sexuella övergrepp inom idrotten är inte heller spektakulär, tvärtom. Klubbarna är i dag dåligt rustade mot problemet! Det kom tydligt fram förra året, när höjdhopparen Patrik Sjöberg avslöjade de övergrepp han utsattes för under sin ungdom.

Sjöberg var och är kritisk till hur Örgryte och andra klubbar har hanterat och hanterar problemet. Han har visat på ett stort dolt problem och på föreningarnas behov av stöd för att kunna hantera det bättre. Då går det inte, att som majoriteten i Göteborg, stjälpa över allt ansvar på klubbarna. Idrottande barns trygghet är hela samhällets angelägenhet.

Men när oppositionen under den intensivaste debatten kom med just ett sådant förslag, så valde idrottsnämnden att skjuta upp beslut, för att så småningom säga nej.

Det får vara osagt om idrotts- och föreningsnämndens idoga avfärdande av oppositionens motioner handlar om prestige, trötthet eller om att man på allvar tycker att ovanstående och andra förslag är galna.

Oavsett vilket så är det problematiskt för medborgarna om det politiska arbetet ska behöva reduceras från levande debatt till en del av byråkratin.

Oppositionens uppgift är inte att anpassa sig till ett styrdokument, utan att granska, kritisera och faktiskt komma med egna idéer.

Faktum är att majoriteten bör göra detsamma. Maktinnehav innebär ansvar. En modern majoritet nöjer sig inte med att förvalta och bevaka, utan är också proaktiv. Genom fler förslag, till exempel.