Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ledare: Ger sänkt skatt bättre skolor?

Lovar bättre Göteborg. David Lega (KD), Jonas Ransgård (M) och Helene Odenjung (FP) är övertygade om att öronmärkta skolpengar och friare valmöjligheter blir till nytta för göteborgarna - som ändå röstat rödgrönt sedan 1994.

25 öre lägre kommunalskatt i Göteborg nästa år.

Och mera öronmärkta pengar till bättre skola, förskola och äldreomsorg.

Så skulle göteborgarna ha fått det 2013 - om borgerliga alliansen  kunnat bestämma. Men i varje val ända sedan 1994 har Göteborg i stället  fått rödgrön majoritet i kommunen.

Valresultaten och det rödgröna styret borde ändå inte betyda att de flesta är nöjda med kommunens service.

I tidskriften Fokus rankning av Sveriges bästa kommuner, som kom förra veckan, hamnade Göteborg bland de sämsta i ämnet: "bra kommun att ha familj i". Plats 284 av totalt 290 kommuner!

Göteborg har också placerat sig mindre bra i enkäter och jämförelser från Svenskt näringsliv och organisationen Sveriges kommuner och landsting.

Orsaken till de dåliga vitsorden är dagisköer, som Göteborg hittills inte lyckats bygga bort. Sjunkande snittbetyg i grundskolorna, en negativ utveckling som Malmö och Stockholm däremot har lyckats vända. Och dålig service från kommunen till näringslivet, enligt företagarna själva.

Följden blir att barnfamiljer fortfarande väljer att lämna Göteborg och flytta till förortskommuner, menar oppositionsrådet Jonas Ransgård (M). Tillväxt och ekonomisk utveckling hämmas i själva Göteborg.

Det är inget som rödgröna majoriteten under Anneli Hulthén (S) har missat. I majoritetens budgetförslag, som kom för två veckor sedan, lovar de också satsa på förskolor, grundskolor och förbättrat näringsklimat.

Skillnaden ligger mera i tekniken att hantera kommunens budgetpengar. Med öronmärkta skolpengar eller äldrepengar blir det enklare för skolor och äldrevård att planera så att resurserna hamnar rätt, anser de borgerliga.

De rödgröna jobbar i stället med stora reservanslag för oförutsedda behov. Men då blir det inte lika noga för en stadsdelsnämnd, eller en rektor, att planera effektivt - man vet ju att extrapengar ändå kommer, vid slutet av året. Därför kan till exempel gamla skollokaler få stå tomma och sluka hyror i onödan, i stället för att pengarna går till undervisningen, menar kommunalrådet Helene Odenjung (FP).

Och kommunalrådet David Lega kunde i stället få pengar över till en av KD:s hjärtefrågor, att behålla alla de äldreboenden som annars hotas av nedläggning.

De tre borgerliga partierna kom i går med var sitt budgetförslag för 2013. Men innehållen är väldigt lika. Prognoserna om jobb och skatteintäkter är nästan samma som de rödgröna använder i sin budget.

Ändå klarar de tre borgerliga partierna att sänka skatten med 25 öre, därför att ända sedan 2006 har Göteborgs kommun gått med onödigt stora oplanerade överskott, påpekar Jonas Ransgård (M).

Trots det har göteborgarna litat mera på de rödgröna, som inte kunnat bygga bort bristerna på snart 18 år. Det borde vara logiskt att prova nya idéer efter valet 2014.