DELADE ÅSIKTER. Utredaren Mats Sjöstrand vill slå samman Halland och Västra Götalands län vilket Hallands landshövding Lars-Erik Lövdén är klart negativt inställd till och hans kollega i Göteborg Lats Bäckström betraktar med stor skepsis.
DELADE ÅSIKTER. Utredaren Mats Sjöstrand vill slå samman Halland och Västra Götalands län vilket Hallands landshövding Lars-Erik Lövdén är klart negativt inställd till och hans kollega i Göteborg Lats Bäckström betraktar med stor skepsis.

LEDARE: Ett logiskt första steg

Publicerad

Debatten om storregioner var livlig för några år sedan, men har varit förhållandevis lågmäld sedan dess. Då den särskilde utredaren Mats Sjöstrand häromdagen la fram sitt betänkande "Statens regionala förvaltning - förslag till en angelägen reform" tog den dock i viss mån fart igen. Nu siktar Sjöstrand inte på just storregioner - "regionbildning genom sammanslagning av landsting kommer inte att ske förrän tidigast 2019", säger han i en debattartikel i Svenska Dagbladet - utan nöjer sig med att föreslå att antalet länsstyrelser (men inte län) minskas från 21 till 11.

För Västsverige innebär det att Västra Götalands och Hallands län får ett gemensamt styre med säte i Göteborg, medan Värmlands och Örebro län får en läns­styrelse i Örebro.

Sjöstrand påpekar, helt riktigt, att många myndig ­ heter redan gått ifrån länsindelningen, och att fler kommer att följa. De föreslagna sammanslagningarna kan förhindra kostnadsökningar på 300 miljoner kronor ­ årligen. Dessutom är en del länsstyrelser i dag så små att de har svårt att arbeta effektivt. Det leder inte sällan till bristande enhetlighet i ärendehanteringen - vilket kan hota rättssäkerheten.

På de punkterna är det svårt att säga emot Sjöstrand. Den nuvarande länsindelningen har sina rötter i tidigt 1800-tal, och mycket har hänt sedan dess. Dessutom måste länsstyrelsernas verksamhet renodlas, och be­tänkandet föreslår ett antal förändringar.

De första kommentarerna är blandade. I Värmland förefaller politiker och andra att motvilligt acceptera att en sammanslagning är nödvändig, och de har inga invändningar mot Örebro län - däremot vill de ha kvar Karlstad som sätesort. Det önskemålet lär inte uppfyllas, Örebro är större, ligger närmare Stockholm och politikerna där vill absolut sitta där de sitter.


I Halland råder större missnöje. Kommunlrådet Carl-Fredrik Graf (M) i Halmstad finner ett mindre antal länsstyrelser logiskt, men definitivt inte vad det gäller det egna länet. Landshövdingen Lars-Erik Lövdén säger till TV4 Nyheterna Halland att han är "väldigt negativ" till förslaget, medan hans kollega Lars Bäckström i Göteborg menar att "hans" län redan är stort nog. Och Moderaterna på riksplanet är inte entusiastiska: "Det finns, tycker vi, en väl fungerande organisation i dag", säger KU:s vice ordförande Per Bill (M).

Trots denna tveksamhet talar mycket för att ­ förslaget accepteras, om än med smärre korrigeringar. Stordrift har nackdelar, men i det här fallet finns flera vinster att göra. Att olika myndigheter arbetar i varierande geografiska indelningar är opraktiskt och ger upphov till onödig byråkrati. Att man sparar på skattepengar väger tungt. Och på sikt - om än tidigast på 2020-talet - kommer storregionerna trots protesterna säkerligen att bli ­ verklighet. Ett minskat antal länsstyrelser är ett logiskt första steg.

GT:s ledarredaktion

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER