Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

LEDARE: Dölj inte misstagen med kritik

Antydande. Cecilia Dalman Eek försöker ändra fokus på debatten om en folkomröstning genom att antyda att GT:s namninsamling lett till en hatkampanj mot Anneli Hulthén (S) och Kia Andreasson (MP).
Foto: Anders Ylander

I gårdagens GP ställer Cecilia Dalman Eek, riksdagsledamot och ordförande för Göteborgs kristna socialdemokrater, en fråga om vilken roll GT:s folkomröstningskampanj spelat för trakasserierna mot Anneli Hulthén (S) och Kia Andreasson (MP).

Frågan är intressant, eftersom den tyder på att Dalman Eek antingen läst GT väldigt slarvigt, eller läst den som fan läser Bibeln.

Enligt henne har GT reducerat frågan om Västsvenska paketet "från en framtidsfråga till en plånboksfråga". Visst har GT granskat de ekonomiska aspekterna, bland annat med anledning av den kritik riksrevisionen riktat mot projektet. GT har även granskat alternativa lösningar vad det gäller finansieringen. Men GT har aldrig ifrågasatt behovet av ett västsvenskt paket eller dess betydelse för den framtida infrastrukturen i regionen.

"Hulthén och Andreasson har fått ta en oproportionerlig del av ansvaret i deras skriverier", anser Dalman Eek.


Anneli Hulthén är kommmunstyrelsens ordförande. Hon representerar också det parti som var först ute med att tala om en folkomröstning vad det gäller trängselskatten - men som sedan tvärvände, varför skatten infördes i strid mot en folkopinion.

Kia Andreasson är gruppledare i Göteborg för Miljöpartiet, som i skrivande stund är det enda parti som uttryckligen sagt nej till en folkomröstning. Det talar inte för Miljöpartiets respekt för demokrati, men hon ska ha en eloge för sin ärlighet.

Det är därför självklart att fokus hamnat på dessa båda politiker i den aktuella frågan. Men GT har också varit mycket noggrann med att betona att samtliga allianspartier och samtliga rödgröna partier står bakom trängselskatten. GT har vidare, hittills tyvärr utan framgång, krävt svar från allianspartiernas företrädare om deras inställning till folkomröstningen.

Vad Cecilia Dalman Eek till synes försöker antyda är att GT:s namninsamling bidragit till en hatstämning mot Hulthén och Andreasson. Hon spänner därmed kärran framför hästen. Det är inte namninsamlingen som lett till folkilskan - det var folkilskan som ledde till att namninsamlingen initierades.

Detta måste Dalman Eek, om hon verkligen läst den tidning hon nu vill kritisera, vara väl medveten om.


En majoritet av Göteborgs lokala politiker har skött hela frågan så anmärkningsvärt illa att de, vilket bland annat GT konstaterat, blivit trängselskattens värsta fiender. GT:s namninsamling har lett till att partierna, inte minst Socialdemokraterna, hamnat i en politiskt svårhanterlig situation. Antingen struntar de i vad en stor folkopinion anser - året innan ett valår! - eller riskerar de att åka på ett pinsamt nederlag.

Om de då försöker förvandla frågan om en demokratisk och lagenlig folkomröstning till en debatt om politiska hatkampanjer må det vara begripligt, men inte hederligt. Det visar enbart hur pressade de är.