Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ledare: Det våras för vargen i Väst

Snart inte ensam. Sverige bör ha plats för 450 vargar anser statens utredare Lars-Erik Liljelund, naturvårdsverkets förre chef. Foto: Shutterstock

Här är ett klart besked till dig som bor i vargarnas nya rike Västsverige.
Det finns ett brett stöd för att Sverige ska bevara och hysa livskraftiga stammar av björn, järv, lodjur och varg.

Med den slutsatsen inleder statliga Rovdjursutredningen sin sammanfattning av nästan två års arbete med att försöka bringa litet mera ordning och klarare linjer i den svenska rovdjurspolitiken.

Men oavsett vad du tycker i rovdjursfrågan så sprack det breda stödet direkt. I alla fall för utredningens förslag. I dag finns ungefär 280 vargar i Sverige. De bör öka till 450 djur inom tolv år för att minska inaveln, menar utredarna. Nej, då krävs minst 1250 vargar, svarar Svenska rovdjursföreningen.

Medan Lantbrukarnas riksförbund i stället frågar vem som ska ersätta de skador som ännu fler rovdjur ställer till med? Och svarar själv: Staten? Knappast. Bönderna? Nej våra medlemmar kommer inte att betala.

Mitt i den kritiska ordväxlingen kan vi se framför oss hur skjutglada jägare börjar ladda bössorna. Men de får se upp. Polisen ska skärpa spaningen efter tjuvjägare, föreslår också utredarna.

 

Vargen var en gång renägarnas stora hot. Så är det inte längre, och blir inte i framtiden heller. Det är i Mellan- och Sydsverige som rovdjursstammen ska öka mest.

Redan nu finns en tredjedel av alla Skandinaviens vargar i Värmland.
Enskilda vargar ska flyttas hit också i fortsättningen, för att föryngra beståndet. Övriga tillväxten ska ske på naturliga vägar, genom att djur som själva söker sig över landet ska få stanna kvar. Utredarna tror ändå inte att fler tamdjur kommer att dödas.

Skadorna kan förebyggas med "rovdjursavvisande" stängsel.
Bristen är att utredarna inte ens har försökt räkna fram priset för att sätta nät kring till exempel alla får- hagar. Som svar på västsvenska bönders krav skickar den bara med en förhoppning om att regeringen och riksdagen inser att rovdjurspolitiken måste få kosta staten pengar.

 

Det lär bli en dragkamp när värmlänningarna kommer att säga nej till fler vargar och försöka få andra län att ta över dem. Men så försöker man på papperet möta EU- kritiken mot Sverige.

För finessen med utredarnas förslag är att man vill ta ifrån politikerna beslutsrätten. Den ska läggas regionalt på olika län. Då kan den EU-förbjudna licensjakten ersättas av en regionalt beslutad förvaltningsjakt, hoppas man. Fast någon avskjutning lär inte bli aktuell innan maxantalet 450 har uppnåtts. Naturvårdsverket och inte politikerna ska sätta övre gränsen för antalet djur. Tjänstemännen där lär bli ännu svårare att övertyga än politikerna, för den som vill något annat.

Men utredarna hoppas att även motståndarna med tiden kommer att vänja sig, om vargarna blir fler. Vi kan också hoppas.

1 800 björnar, 1 200 lodjur och 850 järvar, som utredarna också vill se, är kanske lättare att mentalt umgås med.