Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

LEDARE: Det bidde ingen (s)kattepolitik

Han skulle blicka framåt. Men skatteutredaren Leif Pagrotsky (S) kommer med förslag som mest är följa John i alliansregeringens fotspår. Kritiken från LO kom som på beställning. Foto: Jan Wiriden

Det var en gång en partiledare med mustasch som gick till en skatteexpert med ett papper.

- Goddag, goddag, mäster skatteexpert, sade han och bockade sig.

- Goddag, goddag, sade skatteexperten där han satt vid datorn och skulle hjälpa grekerna med deras kris.

- Kan jag få en skattepolitik sydd av dig? frågade partiledaren.

- Det går bra, sade skatteexperten.

Men det bidde ingen skattepolitik.

När Håkan Juholt inte kunde, eller inte ville, svara på frågor om Socialdemokraternas skattepolitik hän ­ visade han till Leif Pagrotskys skatteutredning. Stefan Löfven och Magdalena Andersson har använt sig av samma taktik.

De måste nu känna sig enormt lättade. Pagrotsky verkar inte ha ett enda radikalt förslag eller visa prov på någon form av nytänkande, att döma av den intervju Pagrotsky gav i gårdagens DN. Magdalena Andersson behöver inte känna sig utmanad av några nya spännande tankar.

 

Pagrotkys budskap är i linje med socialdemokratins light-politik. Väljarna ska inte behöva oroa sig över höjda fastighetsskatter eller höjda inkomstskatter. S accepterar genomförda jobbskatteavdrag i efterhand. Som man alltid har gjort. Att han också vill behålla rut-avdraget kan möjligen uppröra någon traditionalist av Marita Ulvskog-modell, men det har partiet i prak­tiken redan gjort, om än med lite omsminkning.

Pagrotsky har visserligen försökt tona ned förväntningarna på vad han skulle kunna åstadkomma. Men besvikelsen kommer ändå att bli stor, och långt utanför socialdemokratin. Skattepolitiken i Sveriges största parti kan ju komma att bli hela folkets angelägenhet hösten 2014.

 

Här hade annars S chansen att vitalisera sin skatte­politik. Här hade de Leif Pagrotsky. Han är på flera sätt lik Magdalena Andersson, en begåvad ekonom som efter en tjänstemannakarriär befordrades av Göran Persson till att bli politiker. Pagrotsky har också stor integritet, något som höll på att kosta honom ministerjobbet när han gick emot sin chef under EMU-omröstningsåret 2003.

Pagrotsky hade kunnat bli partiets ekonomisk- politiska talesperson, men tackade nej. Någon hänsyn till den politiska karriären kan rimligen inte ha stoppat 60-åringen från att tänka fritt och självständigt.

Vad är det då som har lagt sig som en våt filt över Pagrotskys utredande? Är det anpassning till en särskild partikultur som i den pragmatiska reformismens anda inte tål att utmanas av radikala tankar? Gör Pagrotsky bedömningen att partiet fortfarande är så sargat efter Juholt-katastrofen att nu gäller det att sitta still i skattebåten? Inte oroa i onödan.

 

Smaka bara på följande DN-citat: "Vi respekterar den realitet som råder här och nu, något annat vore inte ansvarsfullt."

Den som vill att politiker ska ha en vision, vilja förändra och möta framtidens utmaningar ska inte rösta på Socialdemokraterna.

Tack, tack, mäster skatteexpert.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!