DYRT BOENDE. Backa Röd är ett av de bostadsområden i Göteborg där en del hyresgäster tvingas flytta efter renoveringarna av miljonprogrammets fastigheter, som lett till åtskilliga chockhöjda hyror. Foto: Anders Ylander
DYRT BOENDE. Backa Röd är ett av de bostadsområden i Göteborg där en del hyresgäster tvingas flytta efter renoveringarna av miljonprogrammets fastigheter, som lett till åtskilliga chockhöjda hyror. Foto: Anders Ylander

Ledare: Blir allt dyrare att bo i Göteborg

Publicerad

Göteborgs politiker har stora planer för staden och kommunens framtid. Göteborg ska växa. Göteborg ska bli navet som hela Västsverige spinner kring. Infrastrukturen ska byggas ut. Företag ska lockas hit. Optimismen är stor, och det är givetvis positivt att staden och dess politiker satsar framåt och siktar på tillväxt.

I praktiken rimmar dock verkligheten på sina ställen illa med förhoppningarna. För att människor ska lockas till Göteborg krävs i första hand två saker: jobb och bostad. Och vad det gäller bostäderna finns problem som dessutom växer.

Bostadsbristen och bristen på bostadsbygganden har debatterats flitigt under senare år. Men därtill kommer det faktum att det blir allt dyrare att bo i Göteborg. Och för de närmaste åren förutspås chockhöjningar av boendekostnaderna. I januari skrev vi på GT:s ledarsida om renoveringen av fastigheterna i Göteborgs miljon- program. Många av dem ägs av allmännyttan, och Hyresgästföreningen varslade om hyreshöjningar med upp till 80 procent, även om 30-40 procent var det vanliga.

Poseidons vd Anders Söderman svarade i en replik att renoveringarna var nödvändiga, att de gjordes i samråd med hyresgästerna, och att i till exempel Backa Röd de flesta hyresgästerna hade råd att bo kvar.

 

Men i gårdagens GP medgav Poseidons distriktschef Marie Werner att endast ett fåtal av hyresgästerna i de fem nyrenoverade punkthusen stannar: hyres- höjningarna är för höga för dem.

Att renoveringarna är nödvändiga, inte enbart för Poseidon, är helt korrekt: efter 50 år krävs till exempel stambyten. Men krävs också sådant som inglasade balkonger och helkaklade badrum? Det är vad hyres- gästerna tvingas betala för i åtskilliga fall.

Många konstaterar att det i dag i långa loppet är billigare att köpa en bostadsrätt. Men det kräver vissa förutsättningarna som inte alla har - och till råga på allt har statliga bokföringsnämnden nu beslutat att förbjuda så kallade progressiva avskrivningar för bostadsrätts-föreningar. Om beslutet står sig kommer det att innebära kraftiga avgiftshöjningar, på upp till 40 procent, som drabbar bostadsrättsinnehavarna, främst de som har lägenheter i nybyggda fastigheter eller nybildade bostadsrättsföreningar.

 

Beslutet gäller givetvis hela landet, men med tanke på att priserna och avgifterna för bostadsrätter är högre i storstäder som Göteborg är det här det kommer att märkas mest i kronor räknat.

Resultatet är att det blir dyrare, i vissa fall mycket dyrare, att bo i Göteborg. Många kommer att tvingas söka nya bostäder. En del kommer att hindras flytta hit av boendekostnadsskäl. Och det är något som stadens politiker, oavsett partifärg, hittills inte reagerat för.

Via de kommunala bostadsbolagen har politikerna möjlighet att i alla fall i viss mån påverka utvecklingen för boendekostnader.

Vore det inte tid att göra det nu?

GT:s ledarredaktion

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER