Ledare: Angrepp inte ungdomligt oförstånd

Minst en tidningsfotograf slogs ner och blev sparkad samt mordhotad vid Plusgymnasiet i samband med det så kallade Instagram-upploppet i Göteborg i tisdags. Det var ingen isolerad företeelse. På GT.se publicerades i går ett videoklipp som visar hur två ungdomar handgripligen försöker hindra en GT-fotograf från att filma upploppet på Andra Långgatan i onsdags. På tisdagen mordhotades också en reporter i samband med oroligheterna i Nordstan. Det kan finnas fler fall som inte offentliggjorts än.

Det finns en benägenhet att överse med övergrepp av det här slaget med motiveringar som att "det var upprörda känslor", "det skedde i en besvärlig situation" eller - om det handlar om tonåringar - att det rör sig om "ungdomligt oförstånd".

Det är ett farligt sätt att resonera, och ökar risken för fler handlingar av samma slag.

Massmediernas utsända deltar inte i till exempel upplopp eller demonstrationer. De är på plats för att ge en skildring av vad som sker, för att skapa underlag för samhällsdebatter och för att presentera fakta inte bara för allmänheten, utan även för dem som på olika sätt drabbas eller på andra sätt berörs av händelserna.

Visst, det kan låta högtravande, men att försöka förhindra bevakningen genom hot och våld är att attackera de grundläggande demokratiska principer som det öppna svenska samhället bygger på.

Att hota eller misshandla mediernas representanter måste därför betraktas som ett allvarligt brott, och ska inte sopas åt sidan med floskler om "ungdomligt oförstånd".

Så okunnig är inte dagens svenska ungdom att den inte vet att hot och våld är olagliga tillvägagångssätt, eller att mass­mediernas nyhetsreportrar och fotografer endast gör sitt jobb.

Det är oklart om samtliga de här övergreppen och incidenterna kommer att polisanmälas: det beror på vad den enskilda reportern/fotografen själv anser. De är luttrade, skadas de inte rycker de på axlarna hellre än att bli involverade i en tidsödande utredning och eventuell rättegång.

Det är fullt förståeligt, men samtidigt beklagligt:  polisanmälningar kan bidra till att säkerställa att massmedierna också i fortsättningen kan bevaka händelser utan risk för att överfallas.

I det här sammanhanget är det dock viktigt att påpeka att det är ett mycket begränsat antal personer som begår den här typen av övergrepp. Majoriteten av de ungdomar som på olika sätt var inblandade i upploppen i Göteborg förstod och respekterade massmediernas närvaro. Bland de som var våldsbenägna uppgav polismän att de kände igen flera från andra bråk och gängövergrepp i vissa förorter. Det rör sig i de fallen inte om upprörda ungdomar som enbart vill protestera, utan om bråkstakar, huliganer, som söker sig oroligheter i förhoppning att få bruka våld.

"Ungdomligt oförstånd"? Nej, det handlar det i de  fallen definitivt inte om!