Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

LEDARE: Alla barn ska gå i riktig skola

Bäst i klassen. Vanlig klassundervisning passar de flesta elever bäst, för skolan lär inte bara ut kunskap utan också social umgängeskonst - det är de flesta forskare överens om.
Foto: Hemera Technologies

Alla barn i Sverige har rätt att gå i grundskolan. De är skyldiga att gå dit, för så står det i lagen - som är skriven för barnens bästa.

Därför vill skolpolitikerna i småländska Eksjö att kammarrätten ska döma två föräldrar till 50  000 kronor  i viten. Deras son har bara varit fem hela dagar i klassen, hittills i höst.

Men skolplikten gäller märkligt nog inte riktigt alla.

I förra veckan befriade kammarrätten i Göteborg fyra flickor från skoltvånget, trots motstånd från skolansvariga stadsdelsnämnden. Pappan får själv undervisa döttrarna i hemmet, med stöd av en judisk onlineskola på internet.

Det sistnämnda fallet upprör kommunalrådet Helene Odenjung. Folkpartiet anser att domen ska överklagas och att frågan ska prövas i högsta förvaltningsrätten, skriver hon i sin blogg på nätet.

I nästan alla andra länder hade fyrbarnsfamiljen inte ens behövt tillstånd.

Svensk skolplikt tillhör den strängaste - därför också omdebatterad ibland - och vår gissning är att inte alla kristdemokrater i Göteborg kommer att ställa upp på att överklaga domen.

Men lagen är generell och gäller alla som bor i samma land, skolplikten har till och med skärpts. Numera krävs synnerliga skäl för avsteg. Motivet för skolplikt är att skydda barnen, mot till exempel föräldrarnas motsatta vilja. Då tar samhället över skyddet i stället.

Därför är det väldigt olyckligt att kammarrätten nu bedömer att religion kan vara en anledning till att hålla familjens barn hemma isolerade från omgivningen och samhället i övrigt, anser kommunalrådet Odenjung (FP).

Den aktuella familjen menar i stället att de tillhör en konservativ sekt som annars inte finns i Göteborg. Därför kan flickorna inte gå i befintliga judiska eller svenska skolor. De måste ha lov på judiska högtider. Deras klädsel och religiösa seder kan utsätta dem för mobbning från oförstående kamrater.

Det är märkligt att kammarrätten svalt resonemanget. För i så fall ligger felet hos ett naivt svenskt samhälle, som inte visat större energi att få fram en utbildad lärare och inte lyckats lösa säkerheten så att föräldrarna blir nöjda. Och extra lovdagar av religiösa skäl kan varje rektor alltid dela ut.

Ty i ett multikulturellt samhälle måste vi inrätta oss efter att människor tycker olika, vi måste acceptera konfessionella skolor - så länge de predikar jämställdhet mellan könen, svenska lagar och följer den allmänna läroplanen.

Elever som ska fortsätta bo och arbeta här måste ha rätt att lära sig nödvändiga kunskaper plus svenska levnadsnormer - utan att någon lägger sig i deras religion.

Därför har också regeringen och Miljöpartiet äntligen enats om att papperslösa flyktingar ska ha rätt att gå  i svensk skola -  från förskolan till och med gymnasiet  -  på samma villkor som alla andra.

Vi hoppas att Göteborg överklagar kammarrättens dom. Och att kommunen sedan på allvar tar ansvar för alla som är för unga för att få bestämma själva ännu.