Lärarnas arbete är värt att belöna med ett pris

Publicerad

I går hanterade kommunstyrelsen Folkpartiets förslag om att inrätta ett pris till "årets pedagog" i Göteborg. Förslaget väcktes i samband med Världslärardagen förra året för att uppmärksamma själva dagen samt lyfta fram duktiga och engagerade lärare som arbetar i staden. Men den rödgröna ledningen tycker inte att lärarna är värda en sådan utmärkelse. Förslaget avslogs – men de borde tänka om inför behandlingen av ärendet i kommunfullmäktige.

Vi vill att Göteborgs stad inrättar priset "Årets pedagog i Göteborg" som en utmärkelse för att lyfta fram duktiga och engagerade pedagoger i staden, oavsett huvudman. Syftet ska vara att uppmuntra, stimulera och utveckla stadens lärare. Tanken är att priset delas ut till tre kategorier av pedagoger, och nominering ska ske via förskolechef eller rektor efter samverkan med elever och föräldrar.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tycker alltså inte att detta är rätt metod, utan menar att pengarna kan läggas på annat. De går så långt i sin argumentation som att säga att det skulle vara märkligt att endast lyfta fram just personalkategorin lärare. Deras inställning till läraryrket är upprörande och kan vara en delförklaring till varför skolan i Göteborg är underfinansierad och varför lärarlönerna inte höjs tillräckligt mycket i jämförelse med andra kommuner.

Läraryrkets attraktionskraft måste höjas i Göteborg. En kunskapsstad i världsklass behöver både locka nya studenter till lärarutbildningen och behålla de lärare vi redan har. Viktigast av allt i det arbetet är att höja lärarnas löner. Regeringen har därför infört nya karriärvägar inom skolan för att på så sätt höja lönerna. Nästa steg är att kraftigt utvidga reformen och inkludera förskolelärarna.

Men det finns fler insatser som måste till. Ett årligt återkommande pris kan vara ett sätt av många för att uppmärksamma lärare för deras särskilda insatser i stadens klassrum. Insatser som inte bara är avgörande för elevens framtid utan även för stadens utveckling. Ett pris kan också uppmuntra andra lärare att nå längre. Det är inte märkligt – det borde vara något självklart.

Varje dag gör tusentals pedagoger i Göteborg insatser som är värda att lyfta fram och hylla, och Folkpartiet anser att det är hög tid att stadens lärare prioriteras. Det är en central del av det reformpaket som behövs för att ge skolan en nystart i Göteborg. Ingen annan faktor är så viktig för skolans kvalitet som en kompetent och engagerad lärarkår.

Helene Odenjung

Kommunalråd (FP) i Göteborg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER