Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna, liberal – och nu även ärkebiskop

SVERIGES NYA ÄRKEBISKOP. Antje Jackelén, biskop i Lund, vann i går ärkebiskopsvalet med betryggande majoritet. Nästa år efterträder hon Anders Wejryd då denne går i pension. Foto: Drago Prvulovic
Foto: Stig-Åke Jönsson

Sveriges första kvinnliga ärkebiskop valdes i går med en betryggande  majoritet. Tyskbördiga Antje Jackelén, biskop i Lund, fick 55,9 procent  av rösterna, och valet är därmed avgjort. Hon tillträder dock inte  förrän nästa år.

Jackelén var förhandstippad, och resultatet är ingen överraskning. Hennes valseger är ändå kontroversiell: det är många som talat mot henne.

Det gäller dels kvinnoprästmotståndarna, som fortfarande utgör en icke obetydlig grupp, trots att de första kvinnliga teologerna prästvigdes i Sverige redan 1960. Motståndarna har av tradition haft en stark ställning i Göteborg: först 1992 prästvigdes en kvinna i domkyrkan av det egna stiftets biskop, Lars Eckerdal.

Men Jackelén anses också av en del ha en allt för liberal inställning till olika kristna "mirakel" samt Bibeln.

Hon har bland annat i debatter framför åsikten att bibelspråket delvis är ett mytologiskt språk, och att allt som sägs i den därför inte ska tas bokstavligt. Det har givetvis retat upp konservativa och ortodoxa kristna, liksom andra så kallade bokstavstroende.

Inte oväntat slogs det också omedelbart efter gårdagens val larm om att resultatet kan innebära en splittring av Svenska kyrkan.

En viss risk finns givetvis. Såväl kvinnoprästmotståndare som förespråkare för en mer klassisk, konservativ kristendom har tidigare lämnat kyrkan. Dock utgör de endast en mindre del av alla avhoppare.

Åtskilliga finns fortfarande kvar som medlemmar, och det kan noteras att näst flest röster (33 procent) i går gick till Ragnar Persenius, biskop i Uppsala, som anses vara den som främst företräder motståndet mot den ökande sekulariseringen. Han kom för övrigt tvåa också vid biskopsvalet 2006 efter Anders Wejryd.

Vi måste givetvis ha respekt även för mer konservativa religiösa åsikter, men samtidigt konstatera att samhällsutvecklingen gått rasande snabbt under de senaste 100-150 åren, och att kyrkan måste utvecklas med sin omvärld. Om Antje Jackelén företräder den riktiga metoden för detta kan och ska diskuteras, men hon är långt ifrån utan stöd, vilket också gårdagens valresultat visar.

Det viktiga just nu är ändå det faktum att en kvinna blivit ärkebiskop i Sverige för första gången. Det finns en rad andra länder med kyrkor där kvinnor har en ställning som motsvarar den svenska ärkebiskopens. Vi behöver inte gå längre än till Norge, där Helga Haugland Byfuglien är biskopsmötets ordförande, och i såväl USA som Kanada leds den Evangeliska lutherska kyrkan av kvinnor. Sverige var faktiskt på väg att halka efter i just det här fallet.

Kristendomen är en del av Sveriges historia och kultur. Det känns inte mer än rätt att också en kvinna nu till slut kan stå som dess främsta representant i landet. Och vill motståndarna stärka kyrkans ställning och roll är inte avhopp i protest den rätta metoden.