Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Karl-Henrik Sax

Karl Henrik Sax: Trissvarning

Men framgång för Billy Bertilsson (Sjukvårdspartiet), Theo Papaioannou (Vägvalet) eller Patrik Ehn (SD), kan betyda att en regionmajoritet blir ännu svårare att bilda. Det hänger på din röst.
Sjukvårdspartiet och Vägvalet ryker nu ihop i valkampen så att beskyllningarna sprutar som ur kanyler och avgasrör.
Vägvalet har stulit sin enda fråga! Kampen mot biltullar var vår idé, skrev Anders Bohlin (Sjv.partiet) i fredagens GT.
I söndags svarade Håkan Andersson (Vägvalet) att hans parti är det enda som har en klar linje både mot biltullar och i sjukvårdspolitiken.
Bägge fruktar förstås att förlora röster till varandra på söndag.
Men risken för sådana här strider och inbördeskrig vilar alltid över lokala och regionala småpartier, som blommat upp på en missnöjesfråga och inte står på ideologisk grund.
Då blir det lika spretigt som om lokala idrottsföreningen skulle tvingas ta ställning till stöd åt Stadsteatern eller EU-bidrag till musselodling.
För just sånt sysslar Västra Götalandsregionen även med.

Ditt val är självklart fritt.
Ingen väljare kan kritiseras för att rösta på fel parti.
Men landstingsval är samtidigt de mest tekniska och sakpolitiskt tråkigaste av våra allmänna val. Det handlar bara om att rösta in 150 politiker som ska sätta riktlinjer för hur Västra Götalands budget på 44 miljarder kronor ska användas (40 miljarder går till vården).
Summan är enorm, 20- 30 procent av skatten som dras från din lön går direkt till regionen.
Därför borde de politiker som väljs in helst vara erfarna teknokrater, som i detalj behärskar alla slags ämnen. Inte stridstuppar i enskilda frågor.
Annars kan det skapa kaos i regionen, som GT skrev i går. I alla fall om småpartierna får fortsätta som vågmästare.

Speciellt som såna
här småpartier är toppstyrda, och därför ofta skakas av personstrider i styrelserna. För några större medlemsorganisationer, som kan diskutera och fatta beslut, har de inte hunnit bygga upp.
Sverigedemokraterna ska också räknas till de små, fastän Sjukvårdspartiet och Vägvalet lär protestera mot vår hopkoppling. Men delvis för alla tre fram samma frågor (nej till trängselskatt).
För även om Sverigedemokraterna har en ideologi (svensk isolationism) så har partiets inflytande i Västra Götalands kommuner och i regionen varit i praktiken noll. Intresset är svagt. Partiet ställer upp för att stärka sin bas och kunna växa större i riksdagen nästa val.
I regionen knycker SD krav från andra partier - och tillför en egen underton av främlingsfientlighet.

Vägvalet har börjat inse att det knappast kan stoppa vägtullarna via regionfullmäktige. Där sitter ju samma övriga partier som redan sagt ja i Göteborg.
Nu siktar partiet på att vända opinionen till riksdagsvalet 2014 (intervju i GT i lördags).
Sjukvårdspartiet har visserligen fått inflytande på regionledningen. Och har blivit så förtjust i makten att det röstat mot vissa av sina egna förslag som sänkta arvoden till politiker - i hopp om att i stället få bättre småsjukhus.
Detta fick sju före detta sjukvårdspartister att i valstriden gå ut och varna väljarna för att rösta på sitt gamla parti.
Härmed är du också varnad. För oredan som den här trojkan kan ställa till.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!