Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Karl-Henrik Sax

Karl-Henrik Sax: Staden tillhör också barnen

Bilar bort, barnvagnar in? En ny trend som kan läsas i statistiken är att fler barnfamiljer bor i Göteborgs innerstad. Nu börjar partierna skriva om sina program för att locka också deras röster. Foto: Henrik Hansson
Barnperspektivet är ett tungvrickande honnörsord som Göteborgs rödgröna politiker gärna svänger sig med.
På papperet betyder det att kommunala beslut ska granskas också utifrån hur stadens barn - och deras föräldrar - påverkas.
För att dessutom ringa in ytterligare väljargrupper har kommunalråden Anneli Hulthén (S), Kia Andreasson (MP) och Mats Pilhem (V) infört en rad andra perspektiv - på miljön, omvärlden i stort och sexuell likabehandling.

Men de rödgröna kommer att få hårdnande konkurrens.
Riksdagsman Lars Hjälmered (M), också göteborgare, avslöjade i GT i går det nya storstadsprogram som en arbetsgrupp inom Moderaterna jobbat fram.
Moderaterna måste börja tänka annorlunda om bilismen i storstäderna och satsa mer på kollektivtrafik, cyklister och fotgängare.

Partiet ska satsa hårdare på bättre kvalitet och tillgång i förskolan.
Föreslår arbetsgruppen som han leder. Prata om barnperspektiv.
Kraven är klart riktade för att locka över väljare från alla tre rödgröna partier.
Både Moderaterna och Socialdemokraterna förlorade storstadsväljare i senaste valet. Bägge partiernas valanalyser pekade på att det var unga familjer och småbarnsföräldrar, som tycker att Miljöpartiet eller Vänsterpartiet är bättre på att lyssna till just deras behov.
Men från att lyssna bättre och kräva mer är det fortfarande långt till praktiska förbättringar.

Ett dåligt exempel är de 470 nya lägenheter som nu byggs på gamla porslinsfabrikens tomt intill Backa-plan, och som politikerna vill se som en ny del av Göteborgs city.
Där blev inte plats för någon förskola åt alla barn som kommer att flytta in. I desperation(?) kläckte planerarna då idén om en central jätteförskola för stadsdelens alla barn, men som inte kommer att ligga på gångavstånd för alla.
Inte optimalt, ur barnens perspektiv.
Det har funnits ett ointresse att skapa stadsmiljöer som är bra för barn, menar S-politikern och kritikern Johannes Åsberg. Man skyller på att byggandet ändå är marknadsstyrt.
Men politiker kan också styra, om de vill.

Kommunen har parkeringsnorm som stadgar hur många bilar som måste få plats på tomten, där de ibland stjäl ytor som barn kunde ha lekt på.
Johannes Åsberg vill lansera ett nytt begrepp "lokalnorm". Politikerna ska på samma sätt kunna kräva att i varje nybygge ska avsättas ett visst antal kvadratmeter lokaler, för dagis eller annan närservice.
Politikerna har överraskats av en ny trend att också barnfamiljer väljer bort förortsvillan och vill bo i centrala lägenheter.
Norra älvstranden i Göteborg, och många andra liknande områden, planerades för medelålders och äldre par som sålt sina hus. Lekplatser fanns mindre behov av. Trodde man.

Även om det lär bli debatt om Hjälmereds förslag på moderatstämman i oktober så har de sått ett frö som ligger i tiden.
Fler partier är inne på samma linjer. Så skapas politik genom nya medborgargruppers krav underifrån, och partiernas behov att jaga så många egna röster som möjligt.
Resultatet kan bli en mänskligare stad. Sedd ur barnets perspektiv. Den tackar vi för.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!