Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Karl-Henrik Sax

Karl Henrik Sax: Släpp inte in SD

Gert-Inge Andersson (S) och Johnny Magnusson (M) har fått något att bita i. Sverigedemokraternas framgång i omvalet bäddar för någon form av samarbete över blockgränserna. Men det kan bli tungarbetat och tidsödande – ett resultat av ett skamligt lågt valdeltagande. Foto: Jan Wiriden
Nej, Johnny Magnusson (M)! Det duger inte att ens antyda möjligheten till ett slags tekniskt samarbete med Sverigedemokraterna.
Inte ens i besvikelsen över att väljarna på nytt sagt nej till ett borgerligt alliansstyre i Västra Götaland. Och gjort Socialdemokraterna till en knapp valvinnare, tack vare Juholteffekten.
Men så här menade Moderaternas regionale ledare ändå i P4:s valvaka i går kväll:
Jag stänger inga dörrar. Det blir inget direkt samarbete med Sverigedemokraterna. Men det kan handla om överenskommelser att inte göra vissa saker. Som att de lovar att inte fälla en budget.

Fel, det allra
viktigaste i det nu uppkomna läget måste bli att stoppa vågmästarna Sverigedemokraterna från all påverkan på regionens beslut och politik.
Johnny Magnusson fantiserar om chansen att det trots allt kan bli en alliansregim. Med indirekt stöd av Sverigedemokraterna. Även om fortsatt rödgrönt styre ligger närmast väljarnas vilja. Trots att de rödgröna missar majoritet i regionfullmäktige med ett enda mandat.
Omvalet visade sig vara onödigt för maktbalansens skull. Det bara försvårade läget. Och öppnade för att Sverigedemokraterna blev vågmästare.
Nu krävs att ett eller flera partier kommer överens över blockgränsen för att hålla SD borta från makten.
Det bör bli möjligt. Gert-Inge Andersson (S) sa redan i valrörelsen att de flesta dörrar är öppna, beroende på valutgången. Nu har han facit. Vill han fortsätta som regionens orförande skulle det bästa vara medverkan - åtminstone indirekt stöd - från något av de borgerliga partierna.
Jonas Andersson (FP) och Kristina Jonäng (C) utesluter i dagens GT inte möjligheten att jobba ihop med Socialdemokraterna på nytt. Trots att de i valrörelsen sa bestämt nej.
För nu vill de hindra Sverigedemokraterna. Vettigt nog.
I en sådan uppgörelse behöver inte något borgerligt parti sälja sig gratis.

Krav som du i så fall borde vänta upp på förhandlingsbordet är till exempel:
Riv upp alla planer på enhetstaxa.
Skrota de tänkta lokalstyrelserna på mindre sjukhus. Det var en eftergift som Socialdemokraterna tvingades ge nu utslagna Sjukvårdspartiet.
Slopa idén om gratis tandvård upp till 25 år. Lägg pengarna på billigare tandvård för äldre, som Folkpartiet vill.
Uppvakta regeringen om att fler sträckor på E 20 bör bli motorväg. Det finns god möjlighet att påverka fram till 2014 när nästa regeringsförslag kommer om trafiken.
Hur förhandlingarna kommer att sluta är omöjligt att sia om i dag.

Vi vågar inte
ens gissa vilka partier som kommer att ingå i regionens styre.
De rödgröna partierna ensamma räcker inte.
De måste ta med sig antingen Folkpartiet eller Centern.
Blir det nej där kan man pröva med S+MP+FP. För gamla konstellationen S+FP+C räcker inte. Den sprack redan med valet 2010.
Naturligast är ändå att Gert-Inge Andersson fortsätter i minoritet och söker stöd hos borgerliga partier i enskilda stridsfrågor. Nackdelen är att politiken blir tungarbetad.
För viktigast blir att alla beslut är färdigbehandlade redan när de kommer till regionfullmäktige, och att partierna vet hur omröstningen där kommer att sluta, sa Andersson i går.
För annars kommer främlingsfientliga sverigedemokrater att gripa alla chanser att påverka.
Eller hur, Johnny Magnusson?

Sverigedemokraternas
krav kan låta enkla och naturliga.
Alla läkare ska kunna så bra svenska att patienterna förstår dem, nämnde Patrik Ehn (SD) i går kväll, som ett tänkbart förhandlingsbud från sin sida.
De låter enkelt, för vi har redan lagkrav på språkundervisning.
Men bakom Sverigedemokraternas krav finns oftast en baksida som ska rättfärdiga deras lögnaktigt förenklade världsbild att invandring och islam skulle stå för svenskarnas "elände".
Därför måste SD hållas borta, trots 30706 väljare.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!