Oppositionens kommunalråd Jan Hallberg (M), Helene Odenjung (FP) och Carina Liljesand (KD) har övertaget i Göteborg fyra månader före valet. Men allt tyder på ett jämnt val.
Oppositionens kommunalråd Jan Hallberg (M), Helene Odenjung (FP) och Carina Liljesand (KD) har övertaget i Göteborg fyra månader före valet. Men allt tyder på ett jämnt val.
Karl-Henrik Sax

De närmar sig makten i Göteborg

Publicerad
Uppdaterad
De borgerliga partierna har förstärkt sin ledning i Göteborg, till drygt 55 procent av valmanskåren.
Ett maktskifte i kommunen ligger också inom räckhåll i höst.
Fast det blir i så fall tvärtom mot regeringen i Stockholm: rödgröna regimen kan tvingas lämna över till borgerliga alliansen på Börsen i Göteborg.
Sifos senaste väljarbarometer som kom i går handlar förstås inte om kommunalval, utan visar hur de tillfrågade skulle ha röstat om det varit riksdagsval för en vecka sedan.
Men trenden är samma som i övriga mätningar, från andra institut, de senaste veckorna. Alliansen närmar sig - och samma utveckling visar de icke offentliggjorda provmätningar som de borgerliga i Göteborg gör internt.
Nu är förstås kommunval och riksdagsval två olika valsedlar.
Ändå röstar de flesta väljare väldigt lika i bägge valen.
Så var det i Stockholm valet 2006. Skillnaderna mellan partierna i riks- respektive lokalval blev som mest några procentenheter hit och dit. Ungefär lika litet som en felmarginal i opinionsmätningarna.
Så slutade det också i Malmö för fyra år sedan.
Men så gick det inte i Göteborg förra gången. Socialdemokraterna var då sex procentenheter större i kommunen än i riksdagsvalet.
Den skillnaden har statsvetarna på universitetet kallat för Göran Johansson-effekten. I år ställer han inte längre upp på någon valsedel.
I huvudsak finns två anledningar till att väljare att röstar på ett annat parti i kommunalvalet än till riksdagen.
Det finns någon brännande kommunal stridsfråga. Så är det inte i Göteborg i år.
Eller också finns en folkligt populär politiker som lockar väljare över blockgränsena. Men i Göteborg är "efterträdaren" Anneli Hulthén (S) debutant som toppnamn i ett val.
Trenden borde alltså gå mot ett borgerligare Göteborg.
Vad vill då alliansen i Göteborg vinna lokalvalet med 2010?
Lokala alliansen kommer att betona att både Stockholm och Malmö nu växer snabbare, och skylla eftersläpningen på Socialdemokraterna. Stan behöver därför en mera aktiv mark- och byggpolitik, och en riktig stadsarkitekt, så att byggbara tomter kommer fram raskare.
De lovar att göra medborgarnas val av skolor och åldringsvård ännu friare.
De vill godkänna något fler P-platser än vad de rödgröna beslutat om.
Och de kommer att kräva ännu fler utbildnings- och praktikplatser för arbetslösa, bättre integration av invandrarna, fler poliser på gator och torg. Och detta är, som så ofta i kommunala valkamper, önskemål som de lokala politikerna inte kan styra - för detta hänger i huvudsak på vad regeringen och riksdagen i Stockholm beslutar.
Skillnaderna mellan blocken lokalt lär inte framstå som brännheta för de flesta göteborgare.
Just det bidrar till att göra också kommunvalet väldigt jämnt, spännande och utgången mera oviss än på många år.
Karl Henrik Sax
Karl Henrik Sax

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER