Karl Henrik Sax: Byggjobb väntar tjejer och killar!

Vaddå arbetslös? Byggsvängen skriker efter folk, men skolan har inte utbildat tillräckligt många.
Foto: Jonas Lindkvist

Fogsvansar och svanhalslister säljs som aldrig förr. Byggmarknader tjänar guld. Gör det själv har blivit folkrörelse.

 För att vi är nödda och tvungna.

 I dag har folk inte råd att leja bort jobben. Men sänk skatten på arbete och vi skulle få fler uppdrag, tror 90 procent av företagarna som svarade på en enkät från Skattebetalarnas förening. 

 Företagarna glömmer den verkliga orsaken, eller vill inte låtsas om den.

 Hantverkarna skulle inte komma ändå. Trots lägre skatt. De flesta tidböcker är redan fulltecknade.


 Byggbranschen har nämligen brist på – och ta sats nu, för listan är lång – vvs-montörer, plåtslagare, murare, betongarbetare, snickare, anläggningsarbetare, elektriker, byggnadstekniker, ingenjörer och arkitekter.

 Klart att det blir för litet byggt då, om man inte fuskar själv.

 I heta områden, dit folk gärna flyttar, har över hälften av byggföretagen nu svårt att hitta jobbare. Var fjärde firma kan inte växa som planerat, rapporterar Ams.

 - Grundorsaken är förstås att det utbildats för få nya hantverkare.

 - Och det beror delvis på att yrkena inte är tillräckligt populära, eftersom politikernas budskap med gymnasieskolan har varit ”förverkliga dig själv, sikta på högskolan, strunt samma på vilken linje”.

 Så hur lösa problemet att skaka fram alla 8000 nya som behövs i byggbranschen, varje år ett antal år framöver?


 På kort sikt får byggledarna annonsera efter jobbare i Baltikum, oavsett vad facket tycker. Tur att det finns yrkeskunniga invandrare som kan rädda Sverige.

 Men för att klara krisen om några år, när 40-talisterna pensioneras, är det helt nödvändigt att fler hantverkare utbildas.

 Göran Perssons s-regering hade börjat fatta att fler lärlingsplatser behövs. Nya skolministern Jan Björklund (fp) jobbar på en total omläggning, en tredjedel av eleverna i framtidens gymnasium ska få mera direkt yrkesnyttig praktik och mindre teori. Det som socialdemokrater nu skäller för ”sorteringsskolan”.

 Men detta löses inte bara med läpparnas bekännelse eller råskäll från politikerna.


 Det måste till en kraftsamling från hela samhället på en förändrad skola, där också fler företag ställer upp med fler lärlingsplatser.

 Med mer pengar till fler lärare och mindre klasser, så att det äntligen blir den arbetsro som alla elever och lärare efterlyser, i en miljö där alla kan känna att de har en betydelsefull roll för framtiden.

 Detta bara sagt som motbild till GT:s artikelserie om våld, skadegörelse och otrivsel på många skolor i dag, och som skapas av att elever inte hänger med och inte känner sig behövda.


 Kom igen! Vaddå arbetslöshet? Jobben finns ju. Också industrin kommer att behöva över 235000 nya välutbildade arbetare under tio år framåt.

 En moderniserad skola är helt enkelt livsviktig både för dagens unga och för hela landets framtid. Ulrica Messings

 nya kärlek är superentreprenören Torsten Jansson, ägare till New Wave group.

 Lite synd att Messing inte lärde känna honom under sin tid som infrastrukturminister.

 Jans hade nog kunnat komma med ett och annat tips om hur man får saker och ting gjorda.


Uddevallas demokratipris

 ska delas ut för första gången på nationaldagen. Tio personer och föreningar är nominerade. Vinnaren utses av en opolitisk sjumannajury.

 Om GT satt i den juryn skulle vi rösta på socialdemokraterna Birgitta Skoglycke, Ann-Kristin Sörenssson och Karin Engdahl som trots trakasserier avslöjade fiffel och maktfullkomlighet i det egna partiet.