Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johan Wopenka

Wopenka: Höjd skatt räddar inte sjukvården

PROBLEMFYLLD ARBETSPLATS. Stress, underbemanning och överbeläggningar är bidragande skäl till att sjukvårdspersonal flyr yrket - eller landet. Och mantrat "höj skatterna" löser inte problemen.
Foto: Johan Adelgren

Att välfärden blir den viktigaste valfrågan nästa månad står klart: tre  ämnen dominerar debatten inför valet: jobben, skolan och vård/omsorg.

I Göteborg och övriga Västsverige har sjukvården och äldreomsorgen lyfts fram särskilt. Även om det finns mycket som fungerar åtminstone tillfredställande finns även markanta brister, icke minst vad det gäller sjukhusen: långa akutköer, lång väntetid för behandling av bland annat cancer, överbeläggningar, brist på vårdplatser och personal ... listan kan göras lång.

Kristdemokraternas Göran Hägglund fick därför uppmärksamhet för sitt vallöfte om att KD ska verka för att förstatliga sjukhusen. Hans argument är logiska: vården ska vara likvärdig i hela landet - vilket den definitivt inte är i dag - och sjukvården i dag kräver teknisk utrustning och specialister som landstingen inte har resurser att skaffa. Dessutom har landstingsorganisationen många år på nacken - 152 för att vara exakt - och skulle må bra av att moderniseras.

Att en stor "riksorganisation" för sjukhusen innebär en förbättring är dock inte troligt. Sammanslagningar till större enheter är inte alltid av godo, det är ju sjukvården i Västra Götalandsregionen ett bevis för.

Men att något måste göras står klart, det visar främst personalsituationen. Ekot rapporterade nyligen att cirka 1 300 svenska sjuksköterskor årligen får sköterskelegitimation i Norge. Det är en tredjedel av de sköterskor som årligen utexamineras i Sverige.

Samtidigt har Sverige en skriande brist i yrkesgruppen. Den låga lönen spelar roll, det är väl känt, men många sköterskor som lämnar Sverige uppger att det även beror på underbemanningen: de orkar inte jobba så mycket som de i dag tvingas till, de känner ingen arbetsglädje och anser inte att de får möjlighet att göra ett gott arbete - och att patienterna därför blir lidande.

I Norge har politiker och myndigheter skickligt utnyttjat situationen. De bygger ut sjukvården, lägger stora sjukhus nära svenska gränsen och de anpassar arbetsscheman så att dessa fungerar för pendlare från Sverige.

Äldreomsorgen lider delvis av samma problem. Det är en överbelastad låglönesektor - samtidigt som vi har hög ungdomsarbetslöshet. Socialdemokraterna säger sig därför vilja satsa på utbildning och jobb för ungdomar inom vården. En vacker tanke, men hur de ska kunna locka de unga till ett stressigt låglöneyrke finns inget svar på.

Vänsterlösningen på alla problem inom välfärden är "skattehöjning". Men enbart mer pengar har visat sig fungera dåligt och ge otillräckliga effekter, och dessutom skulle vi få en orimlig skattebörda i Sverige om alla välfärdsbrister skulle lösas så, vilket Vänsterpartiet förordar.

Vi ska inte heller glömma att Sverige redan har ett av världens värsta skattetryck, men trots detta sjunker i internationella välfärdsrankningar.

Nej, det behövs andra metoder. KD har i alla fall lagt fram ett förslag, även om det knappast är realistiskt. Men sjukvården är i dag så hårt ansträngd att alla partier måste ta tag i problemet - annars det finns uppen- bar risk för någon form av kollaps.