Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johan Wopenka

Wopenka: "Finns skäl att älska Göteborg"

GLÄDJETÅG. Pride-festivalen har blivit ett publikdragande och uppskattat arrangemang, inte minst i Göteborg. Nu har staden fått pris som bästa hbtq-kommun, vilket är värt att uppmärksamma. Alla ljuspunkter emottages med glädje.
Foto: Henrik Jansson

GT:s slogan "Älska Göteborg" har, det ska erkännas, i bland känts svår  att riktigt uppfylla. Stadens rykte har ju dessvärre solkats en hel del  under senare år. "Muteborg" har blivit ett begrepp för korruption, den  klumpiga hanteringen av infrastrukturfrågor har inte lett till lovord  för kommunpolitiken, och skottlossningar, segregation plus rasen på  nationella rankningslistor, bland annat vad det gäller skolan, har gjort  att kärleken ofta känts... eh, något sval.

Men visst finns det positiva saker att glädja sig över. Evenemangsstaden och besöksnäringen nämns och beröms ofta. Det finns även lite mindre och inte så uppmärksammade framgångar: Som det faktum att staden fått pris för sitt arbete med att underlätta för funktionshindrade. Och Styr & Ställ har blivit en succé som uppmärksammats internationellt och nu kopieras av andra.

Nyligen meddelade dessutom RFSL att Göteborg är landets bästa hbtq-kommun. Låt vara att det inte är den mest sensationella eller prestigeladdade utmärkelsen en stad kan få, men vi ska inte glömma att det inte är så många år sedan som Göteborg var ökänd som en "bögknackarstad". Homosexuella blev i slutet av förra århundradet inte endast trakasserade, utan också misshandlade och till och med mördade.

"Älska Göteborg"

Att från detta gå till bli landets bästa hbtq-stad är ett långt steg. Det har tagit ett antal år, men arbetet har genomförts med stor envishet. Inte minst kommunen har engagerat sig, och med hjälp av bland annat ett hbtq-råd kunde man vända utvecklingen.

Det kan förefalla vara endast en av få små ljuspunkter i ett annat rätt dystert mörker, men vi ska inte underskatta den. Det finns en hel del htbq-aktivister i landet, de har kontakter med likasinnade även i andra länder, och via sociala medier sprids nyheter av det här slaget snabbt. Med tanke på hur hbtq-frågan diskuteras även internationellt - bland annat efter OS i Ryssland - uppmärksammas säkert utmärkelsen även utanför landets gränser.

Vi ska kritisera det som förtjänar att kritiseras, men låt oss inte glömma att det också finns skäl att följa uppmaningen "Älska Göteborg".