Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Johan Wopenka

Wopenka: Den är ett viktigt kulturminne

ETT KULTURMINNE? Jodå, i Tingsryd har man k-märkt bilkyrkogården på Kyrkö mosse, och nu pågår en diskussion om att göra detsamma med den här i värmländska Båstnäs. Om den inte utgör något hot mot miljön är det ett enkelt sätt att få en välbesökt turistattraktion i kommunen. Foto: LEIF GUSTAFSSONFoto: Leif Gustafsson

I värmländska Årjäng har en debatt mellan kommuntjänstemän blossat upp kring bilkyrkogården i Båstnäs. På ena sidan står miljökontoret som ser den som en möjlig miljöfara. På den andra sidan står kommunens kulturutvecklare Marie Pettersson som ser den som kommunens största turistattraktion och därför vill k-märka den.

Vid första påseendet kan det vara svårt att se ett kulturellt värde i hundratals rostiga och sönder- fallande gamla bilar. Men så långsökt är faktiskt inte tanken.

Enligt Nyheterna P4 Värmland lockar bilarna i Båstnäs inte bara mängder av besökare, de har också varit föremål för fotoböcker, film-inspelningar och diktsamlingar - samt fungerat som konstnärsmotiv.

Och föregångare finns. Bilkyrko-gården på Kyrkö mosse i småländska Tingsryds kommun är k-märkt. Den är kommunens kanske största turistattraktion, och stolt presenterad på dess egen hemsida.

Dessutom har länsstyrelsen gjort en undersökning av marken, och kommit fram till att påverkan på miljön vad det gäller till exempel olja eller batterisyra är i princip obefintlig.

Om sedan rostiga bilvrak är estetiskt tilltalande eller endast nedskräpning råder delade meningar om. Det beror på flera faktorer: hur och var kyrkogården är belägen, hur området är skött i övrigt och hur pass mycket bilarna eventuellt stör omgivningen.

Den i Båstnäs har dock gott rykte bland fantasterna, ser vi på internet, och det faktum att den lockar både vanliga besökare, konstnärer och filmare talar till dess fördel.

Man behöver inte heller vara bilfantast för att finna något märkligt stämningsfullt i de gamla klassiska fordonen som står omgivna av buskar och gräs och ibland med träd som växt upp genom motorrummet.

Inte ens välskötta bilmuseer - med all respekt för dem! - kan ge samma känsla. På kyrkogårdarna finns också modeller och märken som sällan finner vägen in på museer, men som för äldre besökare kan ge nostalgiska minnen av tider då de åkte i eller ägt just en sådan bil.

I förlängningen kan vi fundera på vilka förbrukningsvaror - för bilar är ju tveklöst sådana - som är värda att bevara och i vilket skick de då rimligen bör befinna sig.

Att det finns ett särskilt intresse för bilar framgår dock tydligt av det stora intresset för just bilkyrkogårdar.

Möjligen beror det på den stora variationen av fordon som körts i Sverige det senaste seklet: utbudet har varit enormt.

Ägarna till kyrkogården i Båstnäs är positiva till ett bevarande, även om de är tveksamma till just en k-märkning med de speciella krav och regler en sådan innebär. Och självklart måste en undersökning göras av marken vad det gäller miljöfaran.

Det går att genomföra, det har ju bevisats i Tingsryd. Blir resultatet detsamma i Värmland som i Småland vore det korttänkt av politikerna i Årjäng att kasta bort en turistattraktion som enligt deras kolleger i Tingsryd har "väldigt många besökare".

Om sedan just en k-märkning är bäst kan diskuteras: det finns andra former av skydd.