Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johan Wopenka

Snålhet att inte visa OS på äldreboenden

INGET FÖR ÄLDREBOENDEN. De svenska deltagarna i OS, som Charlotte Kalla, gläder. Men svenska äldreboenden snålar med avgifter för betal-tv, vilket leder till att många av de boende inte kan följa OS-sändningarna.
Foto: Felipe Dana

Det finns mycket som kan diskuteras vad det gäller äldrevården i  Sverige. Något överraskande är dock att tillgången till tv-kanaler på  äldreboenden blivit en het potatis i flera kommuner.

Orsaken är givetvis OS-sändningarna, som det krävs betalkanaler för att se. Och de kanalerna finns inte på alla äldreboenden.

I Stockholm har en undersökning visat att cirka två tredjedelar av alla äldreboenden där saknar betalkanaler i de gemensamma tv-utrymmena. Omkring 5 000 åldringar missar därmed OS-sändningarna. Det finns inga siffror för hela riket, men uppskattningsvis är det sammanlagt flera tiotusen gamla som drabbas.

Det finns förvisso de som har privat tv på sitt eget rum, men de måste alltså betala för att se på OS, och det kan vara en betungande utgift för alla som har en liten pension, de så kallade fattigpensionärerna.

Situationen har lett till protester, men betraktas ändå av många som en storm i ett vattenglas. Så enkelt är det dock inte. Personal på äldreboenden har vittnat om ett stort idrottsintresse, och hur de som är intresserade engagerar sig och "piggnar till" i samband med idrottssändningar. Det gäller även de gamla som drabbats av demenssjukdomar.

Det känns onekligen snålt att inte alla äldreboenden har betalkanaler när många program i dessa är av så stort intresse för de boende. Visst, det är en kostnad - men den är försumbar, och kan den dessutom hjälpa upp humöret och tillvaron för de boende är det en klart positiv investering.

Vad det gäller just äldreboenden ligger dock Göteborg bra till. Enligt vad kommunen uppgett för TT finns betalkanaler på alla boenden utom ett. Det innebär emellertid inte att allt är frid och fröjd i staden vad det gäller OS i tv.

Också många sjukhus saknar betalkanaler i tv-rummen, däribland Sahlgrenska. OS kan patienterna glömma, hur sportintresserade de än är - och hur bra det än kan vara för dem att ha något annat än sin sjukdom att tänka på och engagera sig i.

Och Göteborgs kommunala bostadsbolag har beslutat att alla tv-sändningar ska ligga på ett nytt fibernät, vilket innebär att det gamla kabelnätet stängs ner. De som vill se på tv i fortsättningen måste därför dels skaffa boxar, dels betala abonnemangsavgifter för att få tillgång till de kanaler som i dag ingår i hyran. I värsta fall måste de också köpa en ny tv, eftersom en del boxar inte fungerar ihop med äldre apparater.

Inte bara de gamla drabbas, också till exempel ensamstående föräldrar och långtidssjukskrivna, samt många andra med svag ekonomi.

Det är givetvis berömvärt att bostadsbolagen ser framåt och investerar i ny teknik. Men att stänga ner det gamla kabelnätet direkt är inte bara onödigt - det drabbar också en del av samhällets ekonomiskt utsatta på ett oförsvarligt sätt. Det är förståeligt att hyresgästföreningens protestlistor mot stängningen redan fått ett fyrsiffrigt antal underskrifter.

Visst är det viktigt att spara på offentliga utgifter. Men det är märkligt att sådana besparingar nästan alltid i första hand drabbar samhällets svagaste. Som åldringar på äldreboenden. Eller elever i skolorna. Eller de som behöver sjukhusvård.

Det är obegripligt snålt. Och samtliga ansvariga beslutsfattare borde skämmas ordentligt.