VÄRDIG MANIFESTATION. Enligt uppgift var det runt 3 000 personer som drog i ett tyst fackeltåg genom Göteborg i går för att protestera mot rasism. Det var en värdig och våldsbefriad manifestation, som också fick beröm av polisen. Foto: Lennart Rehnman
VÄRDIG MANIFESTATION. Enligt uppgift var det runt 3 000 personer som drog i ett tyst fackeltåg genom Göteborg i går för att protestera mot rasism. Det var en värdig och våldsbefriad manifestation, som också fick beröm av polisen.  Foto: Lennart Rehnman
Johan Wopenka

Manifestation mot det politiska våldet

Publicerad

Som väntat har den högerextremistiska attacken mot en fredlig demonstration mot rasism i Kärrtorp i söndags lett till en mängd stödaktioner för demonstranterna. Under de närmaste dagarna anordnas en lång rad manifestationer mot rasism i hela landet.

Också i Kärrtorp - och där är intresset för att delta så överväldigande stort att arrangemanget antagligen måste flyttas till annan plats av utrymmesskäl!

Aktionerna inleddes i går i bland annat Göteborg med ett fackeltåg mot rasism mellan Götaplatsen och Järntorget. Bakom arrangemanget stod bland annat utomparlamentariska vänstergrupper, som i uppropet till demonstrationen betonade att det var en fredlig aktion. De betraktade detta som så viktigt att de till och med krävde "snälla, fina ord" på alla banderoller och plakat - vilka för övrigt var förvånansvärt få.

Det är oerhört glädjande att kunna konstatera att uppmaningen följdes. Fackeltåget drog genom Vasastaden och Haga utan slagord, utan megafonförstärkta uppmaningar - och utan våldsamheter. Därigenom kom det hela att bli en värdig manifestation inte bara mot rasism, utan också indirekt mot politiskt våld.

 

Det är ett beklagligt faktum att extremister på båda flyglar - såväl högern som vänstern - i allt större utsträckning tillgriper våld och hot. Inte bara mot varandra, utan mot alla som inte stöder deras åsikter.

Detta drabbar även såväl massmediernas anställda som folkvalda politiker. Inte oväntat är Sverigedemokraterna de som är värst utsatta: även deras familjer, inklusive barnen, drabbas. Vad vi än kan anse om deras åsikter och partiprogram är det helt oacceptabelt att folkvalda politiker utsätts för hot och trakasserier - lika oacceptabelt som det är att fredliga demonstrationer attackeras av maskerade ligister.

Om attackerna kommer från höger- eller vänsterfanatiker spelar i praktiken ingen roll: allt våld och alla hot är i grunden lika förkastliga.

Det är obegripligt att de som tillgriper de här metoderna inte inser att de endast spelar sina meningsmotståndare i händerna, eftersom det ger dessa motiv för att slå tillbaka - på samma sätt. Enkelt uttryckt: politiska extremister som tar till våld är i många fall direkt orsak till att deras egna vänner och åsiktsfränder blir utsatta för samma våld.

 

Är det vad de önskar?

Angrepp, verbala eller fysiska, mot aktivister, politiker och journalister är ofta svåra att utreda. Men det är viktigt att polisen får de resurser som den behöver för att begränsa vad som i praktiken är en kriminell verksamhet.

Dels för att den är ett hot mot grundläggande demokratiska värderingar, men också för att förhindra att brottsoffren känner sig övergivna och nonchalerade av myndigheterna och därför själva slår tillbaka - med samma metoder.

Fredliga aktioner har mycket större genomslagskraft. Det bevisades i Göteborg i går kväll.

Johan Wopenka

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER