Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johan Wopenka

Ledare: De rödgröna blir kvar vid makten

BEKYMRAD SOCIALDEMOKRAT. Och Anneli Hulthén har anledning att inte se glad ut. Visserligen stannar de rödgröna vid makten, men de får ingen egen majoritet. Och S tappar fem mandat i kommunfullmäktige.
Foto: Per Wissing

Belåtna? Missbelåtna? Socialdemokraterna i Västsverige har säkerligen delade känslor vad det gäller nattens valresultat.

Visserligen är det rödgröna blocket fotfarande det största i Göteborgs kommun. Men inte ens om det även inkluderar Feministiskt initiativ i detta framöver får det egen majoritet. Och för S måste resultatet betecknas som en kalldusch.

Partiet går framåt i riket. Men det förlorade fem mandat i kommunen. Också Moderaterna tappade i går, men avsevärt mindre: Nu är S och M ungefär jämnstora, och de båda partierna får därmed lika många mandat i kommunfullmäktige

Det innebär att S tappar fem mandat, och då hjälper det inte att Vänsterpratiet vinner ett. Inte ens med stöd av Feministiskt initiativ - som tar tre platser i kommunfullmäktige - får de rödgröna mer än 40 mandat, och det räcker inte för en egen majoritet.

M tappar tre mandat, Kristdemokraterna vinner ett, Folkpartiet står kvar på sju: sammanlagt 30. Men Vägvalet ligger kvar på fem, Sverigedemokraterna ökar från tre till sex: sammanlagt elva.

Köra över rödgröna

Det innebär att om VV och SD röstar med allianspartierna i någon fråga så kör de över de rödgröna plus Fi.

Dessutom finns ett par osäkra faktorer. De nämnda siffrorna är som sagt preliminära. Centern har ökat med ett par tiondelar och därmed kommit upp till 2,6 procent, och frågan är om det innebär att partiet kan ta tillbaka det mandat i kommunfullmäktige det tappade förra valet. Det hänger på om den lilla ökningen är tillräckligt för ett eventuellt utjämningsmandat. Det är inte troligt, men inte heller helt omöjligt.

Vi har också 3,2 procent för "Övriga", trots att såväl Piratpartiets, Kommunistiska Partiets och Torslandapartiets siffror redovisas separat av Valmyndigheten: dessa tre har dock tillsammans mindre än 2 procent.

Vad vi kan konstatera att det blir ett fortsatt rödgrönt styre i Göteborg, trots att blocket tappat röster. Men exakt hur maktfördelningen kommer att se ut är svårt att med säkerhet säga innan valresultatet är kontrollerat och eventuella utjämningsmandat fördelade.

Allianspartierna misslyckades

Det mest anmärkningsvärda är att allianspartierna helt misslyckats med att dra fördel av de "affärer" som skakat Göteborgs kommunpolitik under mandatperioden, och som med all säkerhet är orsak till S:s dåliga resultat.

Vad valresultatet däremot klart visar är att S i Göteborg måste börja agera om de vill fortsätta spela den betydelsefulla roll i Göteborgspolitiken de gjort under 20 år. De har nu tappat stort två kommunalval i rad - och under kommande mandatperiod kan de inte längre skylla sina misstag och felsatsningar på regeringen, vilket de med en enerverande envishet gjort de senaste åren.

Det finns förvisso en risk för en förvirrad mandatperiod i Göteborgs kommunala politik.