Så ska det se ut. Ordentliga bås i en avskärmad vallokal skyddar valhemligheten. Men i Västra Götaland förefaller de lokala valmyndigheterna att i stället avskärma sig från såväl verkligheten som Valprövningsnämndens instruktioner. Ett sabotage som kan leda till att regionvalet underkänns igen. Foto: Pål Sommelius
Så ska det se ut. Ordentliga bås i en avskärmad vallokal skyddar valhemligheten. Men i Västra Götaland förefaller de lokala valmyndigheterna att i stället avskärma sig från såväl verkligheten som Valprövningsnämndens instruktioner. Ett sabotage som kan leda till att regionvalet underkänns igen. Foto: Pål Sommelius
Johan Wopenka

Sabotaget mot omvalet

Publicerad
Uppdaterad
Höstens val i Sverige kritiserades på en rad punkter. Allt för många fel begicks, vilket som bekant lett till omval i Västra Götalandsregionen samt en valkrets i Örebro.
Kritiken riktade sig bland annat mot att man i flera vallokaler - främst sådana för förhandsröstning - inte skärmat av dem ordentligt. Det gick därmed att se in i dem och i vissa fall notera vilka valsedlar som användes.
Ett klart brott mot de stränga men självlara regler som finns kring valhemligheten, och statliga Valprövningsnämnden var inte nådig i sina kommentarer.
Nu är det alltså dags för omval, och de lokala valmyndigheterna har möjlighet att reparera misstagen. Ordentligt avskärmade vallokaler och valbås, samt total frånvaro av partipolitisk propaganda i lokalerna, är grundläggande krav som givetvis måste uppfyllas.

Valprövningsnämnden har varit mycket
tydlig med detta i de instruktioner som Valmyndigheten gett inför omvalen.
I Örebro har man tagit saken på allvar, och till och med köpt in extra skärmar för att garantera att kraven uppfylls till punkt och pricka.
I Västra Götaland har inte en enda av de tio största kommunerna brytt sig om att skaffa skärmar till de lokaler där förtidsröstningen sker, enligt en undersökning DN gjort.
Det är illa. Allra värst verkar det vara i Göteborg, där de ansvariga uppenbarligen väljer att helt enkelt ignorera Valprövningsnämndens instruktioner.
- Jag ser inte vitsen med det. Man kan inte bygga skärmar på alla ställen, kommenterar chefen för Göteborgs stads valkansli, Bill Wenngren, i DN.

Det är ett häpnadsväckande uttalande som tyder på gravt bristande kunskap om valreglerna.
Ordföranden för stadens valnämnd, Per Svensson, verkar dessvärre inte vara mycket bättre, han förnekar att han överhuvudtaget fått någon information.
Men en ordförande i en valnämnd ska rimligen inte behöva informeras speciellt om att lokaler för förtidsröstning ska vara klart avgränsade, till exempel "genom avskärmning eller på liknande sätt".

Mycket riktigt har också en del politiker reagerat.
Riksdagsledamoten Annelie Enochson (KD), svensk valobservatör utomlands, går så långt att hon kräver att internationella valobservatörer ska bevaka regionvalet.
Med tanke på flera västsvenska kommuners nonchalans är det kravet inte så överdrivet som vi gärna skulle vilja tro.
Nu måste politikerna i Göteborg och övriga kommuner i regionen se till att Valprövningsnämndens instruktioner verkligen följs. Om så inte sker kan faktiskt valresultatet underkännas igen, enligt statsvetare. Valförfarandet ska helt enkelt inte få saboteras av okunniga tjänstemän.

Är Wenngrens och Svenssons uttalanden korrekt återgivna borde Göteborgs folkvalda dessutom omedelbart granska kompetensen i stadens valnämnd och valkansli.
Västra Götalandsregionen får inte bli Sveriges eget Vitryssland.
Johan Wopenka

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER