PÅ VÄG IN. Regeringen kunde i praktiken inte, även om den kanske ville det, stoppa Vladimir Antonov från att ta ett första steg in i Saab. Ett nej skulle inneburit dödsstöten för företaget och det vill ingen.
PÅ VÄG IN. Regeringen kunde i praktiken inte, även om den kanske ville det, stoppa Vladimir Antonov från att ta ett första steg in i Saab. Ett nej skulle inneburit dödsstöten för företaget – och det vill ingen.
Johan Wopenka

Det gick inte att säga nej till Saab

Publicerad
Uppdaterad
Saabs fabrik i Trollhättan står still, och lär knappast komma i gång med produktionen förrän tidigast om några dagar.
Men Saab kan överleva.
Frågan är bara hur länge.
I går gav regeringen Saab respit genom att acceptera riksgäldens förslag om att Saab ska ges möjlighet att få in pengar från annat håll - genom att sälja sina fabriksfastigheter och sedan hyra dem.
Regeringen kunde i praktiken inte säga nej till den föreslagna lösningen - oavsett om den egentligen ville göra det eller inte.

Skulle regeringen sagt nej talar allt för att det blivit en dödsstöt för Saab. Det är något som ingen svensk politiker önskar.
Samtidigt har Victor Mullers agerande och uttalanden under de senaste veckorna varit allt annat än förtroendeingivande. Gårdagens regeringsbeslut öppnar också vägen för den ryske finansmannen Vladimir Antonov att bli formell delägare i Saab - ett avgörande i den frågan kommer inom kort.
Det kan hjälpa upp företagets ekonomi, åtminstone på kort sikt, men Antonov är en omdiskuterad person med ett delvis solkigt rykte.
Inte underligt att Anders Borg uttryckt tveksamhet inför Saabs "finansiella kullerbyttor".

I veckan kom en rapport från Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP) som varnar för att den organiserade brottsligheten i före detta Sovjetunionen - "ryssmaffian", med ett populärt ord - är på väg att etablera sig i Sverige. Inte i första hand med traditionella våldsmetoder, utan via bedrägerier och ekonomisk brottslighet. Och det är just maffiaanknytning som Antonov anklagats för.
Men, och det är viktigt att notera, det finns inga som helst bevis. GM undersökte honom noggrant, och friade honom.
Och som GT redogjorde för i går har även riksgälden låtit fingranska Antonovs verksamhet utan att hitta mycket annat än obekräftade anklagelser och rykten.

Regeringens sits i går var alltså att den antingen sa nej till riksgäldens förslag för att stoppa Antonov på grund av obevisade rykten, vilket i praktiken skulle knäckt Saab. Eller sa den ja, men riskerar nu att Saab hamnar i tvivelaktiga händer, och på sikt kanske ändå inte överlever.
För det finns varningar från flera håll om att de 50 miljoner euro som Antonov är beredd att pumpa in i Saab bara kommer att förlänga företagets dödskamp.
En kamp som också kommer att sprida sig till en rad svenska underleverantörer.

Regeringen ger som sagt att Saab ännu en chans, annat kunde den inte göra. Men lösningen ligger inte i mer pengar till företaget: det enda som kan rädda produktionen är att Saab snabbt börjar sälja bilar.
Skattepengar kan inte bekosta produktionen, inte heller oligarkinvesteringar från öst - det kan bara bilköparna göra.
Men ju snabbare tillverkningen kommer i gång, desto större är chansen till överlevnad. I det fallet spelar regeringens snabba "ja" en inte oviktig roll.
Johan Wopenka

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER