Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johan Wopenka

Året som gått i den västsvenska politiken

MISSEN – ett badhus med badförbud. Men ingen ingrep när GT:s Sten Juteus bröt mot reglerna.
Foto: Leif Gustafsson

Det hände mycket i Västsverige under 2013, så mycket att massmedierna knappt hann med att bevaka allt.

Dåliga nyheter fastnar lättare i minnet än goda, och troligen är det  skandalerna de flesta bäst kommer ihåg, men förvisso finns också annat.

Här är en liten återblick på några av årets västsvenska samtalsämnen – av alla de slag.


Foto: Foto: Lennart Rehnman

1. Årets vinnarkommun:

Flera västsvenska kommuner har klarat sig bra, men Tjörn höjer sig trots allt lite över mängden. Befolkningen, företagande, bostadsbyggandet – allt ökar här. Och som pricken över i blev Tjörn "årets uppstickare" när de bästa kulturkommunerna utsågs.

Hedersomnämnande åt Öckerö, som placerat sig bra i flera nationella rankningar, samt Trollhättan, som efter de mörka åren i samband med Saabs nedläggning nu förefaller vara på rätt väg igen – och som minsann som bonus kammande hem titeln

"Årets kulturkommun" i år. Främst Tjörn och Öckerö lider dock av att allt för många unga lämnar respektive kommun. Det är en utveckling som måste vändas, vilket kommunpolitikerna också är väl medvetna om och säger sig planera för.

2. Årets förlorarkommun:

Med tanke på alla årets märkliga affärer i Göteborg är Sveriges andra stad dessvärre en stark kandidat. Men ändå är det – dessvärre – Uddevalla toppar den här kategorin. Det har tagit flera år att försöka tvätta bort stämpeln "skandalstaden" efter Nordendorph-affären – och så slog kommunalrådet El-Naggar till med sin telefonlista. Och "skandalstaden" blev aktuell igen.

3. Årets politiska debatt:

Trängselskattedebatten i Göteborg ligger bra till, men det finns ändå skäl att främst välja skoldebatten i Skara som ledde till att kommunstyrelsen avgick och initiativ togs till en folkomröstning. Efter 20 års diskussioner är frågan hetare än någonsin, och en tidigare S-politiker gör allt för att stoppa S-förslaget om ett skolbygge.

4. Årets avhyvling:

Den fick Göteborgs lokala politiker via SOM-institutets enkätundersökning som visar att hälften av invånarna underkänner den kommunala demokratin. Det är en häpnadsväckande siffra som inte bara drabbar det rödgröna styret, utan i princip alla partier i kommunfullmäktige. Demokratiproblem i en svensk stad år 2013… det är väldigt illvarslande.


Foto: Foto: Leif Gustafsson

5. Årets misstag:

Här finns det mycket att välja på! Men årets i särklass roligaste  miss står Varbergs kommun för. Kallbadhuset är en populär attraktion i  staden – och dessutom det enda i Sverige med badförbud. En kontroll  visade att ett streck på en karta hamnat snett, vilket ledde till att  badhuset faktiskt låg i hamnen, där badförbud råder. Hela Västsverige  gladdes!

6. Årets längsta näsa:

Den torde ha suttit på Leif Pagrotsky (S) när GT lyckades samla in tillräckligt många namn för att tvinga kommunfullmäktige att ta upp frågan om en folkomröstning om trängselskatten. Det hade den förre ministern förklarat vara en omöjlighet…