Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jimmy Fredriksson: Huvudlöst

Det är klart att det ska finnas en lag om obligatorisk cykelhjälm i mellanmjölkens land.

Det är klart att

det ska finnas en lag om obligatorisk cykelhjälm i mellanmjölkens land. Det var aldrig en fråga om den skulle komma - utan när. Nu lovar infrastrukturminister Ulrica Messing att hon ska påskynda lagstiftningsarbetet. Om allt fungerar blir alla hjälmlösa cyklister lagbrytare nästa år. I och för sig brukar Messing bryta löften, bland annat har hon lovat en ny tunnel under Göta Älv, men den här gången lär hon hålla löftet eftersom det inte kostar något och miljöpartiet inte lägger sig i. Många resonerar förstås så här: Eftersom det redan i dag är lag på att alla under 15 år ska ha cykelhjälm borde lagen gälla alla eftersom det blir konstigt att en 14-åring måste ha hjälm men inte en 16-åring. Men det finns massor med regler som gäller för barn men inte för vuxna.

Så frågan är

egentligen: Vad är det för bra med att införa en lag om att vuxna människor måste ha cykelhjälm? Förklaringen är att den ska rädda liv och minska antalet allvarligt skadade. De argumenten anfördes också när lagen om hjälmtvång på barn infördes. Men antalet döda minskade inte fast ungarna började använda hjälm. Av dem som dog i cykelolyckor förra året var bara två barn. Hälften av alla offer var 65 år eller äldre. Med den logik som lagivrarna använder sig av skulle man alltså kunna hävda att om cyklister som är 65 och äldre tvingas bära hjälm skulle dödsolyckorna sjunka till hälften. Nu kommer inte det att hända för pensionärerna är många och lätt- retade. Men exemplet gör det lättare att inse den haltande logiken. Sverige har oändligt många lagar, regler och förordningar. Det blir nya varje dag.

Men ska de göra

någon nytta måste de följas och någon måste se till att det görs. Någon är nästan alltid polisen. Samhället har redan nu en hårt ansträngd poliskår som i hög grad styrs av politikernas nycker. Ska poliser som ständigt måste göra avgörande prioriteringar jaga vuxna människor som cyklar utan hjälm? Då måste poliskåren förstärkas ordentligt. Det också en fråga om effekten. Förra året dog 38 stycken cyklister i Sverige. Men över 1000 personer dör varje år i fallolyckor i sina hem. Rent logiskt skulle merparten av dem kunna undvikas om det fanns hjälmtvång för den som går upp på en stol eller en stege.

Var tredje dag

drunknar en person i Sverige. En lag om obligatorisk flytväst hade förstås räddat massor av liv. Cykelhjälmar är bra! Statistik från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, visar att stockholmarna är bäst och Malmöborna sämst på att använda cykelhjälm. I Göteborg använder var tredje hjälm och i Skövde var femte. Att använda hjälm borde vara en självklarhet men att få folk att inse det måste gå via upplysning, propaganda och riktade insatser. En lag är ett slag i luften, ett lättvindigt sätt för en minister att köpa sig fri från påtryckningar av lobbygrupper. Det finns ett ordspråk som perfekt beskriver resultatet av en hjälmlag för vuxna cyklister: "Mycket väsen för lite ull, sa kärringen som klippte grisen."